Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2012. Február 24. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: mno / MTI

Mégis tudta, hogy prostituáltakkal áll szemben?

Mégis tudta, hogy prostituáltakkal áll szemben?

Vádat emelnek Franciaországban Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészesség és hűtlen kezelés bűntette miatt.

Dominique Strauss-Kahnt (közkeletű rövidítéssel: DSK-t) egy prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás keretében kedden és szerdán hallgatták ki Lille városában, s erre az időre őrizetbe is vették. A férfi végül szerda este szabadon távozhatott, de már akkor nyilvánosságra hozták: az esetleges vádemelés ügyében a vizsgálóbírók március 28-ra visszarendelték.

A Dominique Strauss-Kahn ellen felhozott bűncselekmények húsz, illetve öt év szabadságvesztéssel büntethetők.

Az IMF volt vezetőjét saját kérésére hallgatták ki azokkal a párizsi és washingtoni szexpartikkal kapcsolatosan, amelyeken a részvételét már korábban nyilvánosan beismerte. Prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételét nem tiltják a francia törvények, a nyomozók azonban azt feltételezték: a férfi tudott arról, hogy a szexpartikon megjelent nők prostituáltak voltak, s utazásaikat nagyvállalatok számláiról finanszírozták.

Az ügyben kihallgatott tanúk egy része azt állította, hogy Strauss-Kahn minderről semmit sem sejtett. A nyomozás egyes elemei azonban ennek ellenkezőjére utalnak. A francia sajtóban például megjelentek olyan információk, miszerint SMS-ek bizonyítják, hogy legalább egy hölgypartnere igazi kilétét ismerte az egykori IMF-vezér.

A kihallgatásról kiszivárgott hírek szerint Dominique Strauss-Kahn többek között azzal védekezett: eszébe sem jutott, hogy a rendezvényeken megjelent fiatal nők prostituáltak lettek volna, hiszen közülük egyeseket rendőri vezetők mutattak be nekik.

S valóban, az úgynevezett Carlton-ügyben vádlottként szerepel Jean-Christophe Lagarde, Lille korábbi rendőrfőkapitánya is. A gyanú szerint helyi vállalkozók prostituáltakat közvetítettek Strauss-Kahnnak, aki a lille-i főkapitány társaságában vett részt a luxusszállodákban rendezett partikon.

Eközben nyilvánosságra került: március 15-én tartják New Yorkban az első meghallgatást DSK „szexbotrányának” másik fejezetében. Az IMF akkori vezérigazgatóját tavaly május 14-én az amerikai nagyvárosban őrizetbe vették, mert az ottani Sofitel szálloda egyik szobalánya erőszakos nemi közösüléssel vádolta meg a hotelből éppen kijelentkezett DSK-t. Ebből hatalmas botrány kerekedett, Strauss-Kahnnak le kellett mondania posztjáról, s az ügy egyben véget vetett politikai ambícióinak is (miközben letartóztatása pillanatáig ő volt a francia szocialisták legesélyesebb elnökjelöltje az idei államfőválasztásra).

A DSK elleni New York-i büntetőeljárást végül beszüntették a szobalány szavahihetőségét övező kétségek miatt, ám a nő polgári pert indított a férfi ellen kártérítést követelve, s ennek első meghallgatását tartják majd márciusban az amerikai nagyvárosban.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 13:56, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: a Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

A Nyugat veszélyes külpolitikai lépései és a részéről elhangzó nyilatkozatok olyan konfliktussal fenyegetnek, amely nukleáris fegyverek bevetésével és a civilizáció elpusztításával járhat

2024. Február 28. 09:15, szerda | Külföld

Brit vezérkari főnök: a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal

Az elmúlt hetek rémületkeltő nyilatkozataival és szenzációhajhász szalagcímeivel ellentétben a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal - hangsúlyozta keddi beszédében a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Külföld

Navalnij - Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt az orosz ellenzéki politikus

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.