Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 09. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Meghamisították a globális felmelegedésre utaló adatokat?

Meghamisították a globális felmelegedésre utaló adatokat?

Tízből közel hét amerikai hiszi, hogy egyes tudósok meghamisíthatták az éghajlat felmelegedésére utaló adatokat - derül ki egy friss felmérésből.

Az Egyesült Államokban sokan vélik úgy, hogy a veszélyeket eltúlozzák, és nem szükséges azonnali választ adni a problémára.

Ráérünk arra még?

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az elmúlt hónapban tett közzé egy tanulmányt, amelyben 2000 és 2011 közötti műholdas mérések adatait összevetve jutott arra a megállapításra, hogy a földi atmoszféra kevesebb hőt tart benn, és sokkal többet enged ki, mint amit, az éghajlatváltozást modellező számítógépes előrejelzések mutatnak. Mivel ez az állítás ellentmondani látszik annak az állásfoglalásnak, amely szerint a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok egyfajta burkot képezve akadályozzák a felesleges hő atmoszférán kívülre távozását, a globális felmelegedéssel szemben szkeptikus szakértők a NASA jelentését az emberi tevékenység okozta felmelegedés cáfolataként értelmezik. A Rasmussen Reports kutatói szerint ezzel az interpretációval magyarázható, hogy 2009 decembere óta nőtt az amerikai lakosság körében azok aránya, akik kételkednek az éghajlatváltozást bizonyító tudományos adatokban. A frissen közzétett reprezentatív kutatás szerint a válaszadók 69 százaléka tartja valószínűnek, hogy egyes tudósok meghamisíthatták az előrejelzések adatait, drámaibb képet vázolva ezzel a valóságnál. A Rasmussen felmérése szerint a megkérdezettek 40 százaléka állítja, hogy ez nagyon valószínű. A kutatás eredményei szerint csak a lakosság 22 százaléka gondolja úgy, hogy a valótlan adatközlés nem valószínű, és csak 6 százalék tartja elképzelhetetlennek ezt a lehetőséget.

A közvélemény-kutatás arra is rávilágít, hogy az amerikaiak többsége (57%) véli úgy, hogy tudományos körökben sincs egyetértés a globális felmelegedés jelenségéről. A hozzáértő tudósok közötti teljes egyetértést csak minden negyedik válaszadó vélelmezi. A tudósok elméletei mellett a média híradásait is szkeptikusan kezelik a megkérdezettek: 47 százalék szerint a sajtó eltúlozza a helyzetet, míg 19 százalék szerint szépíti a valóságot. Csak tízből mintegy ketten gondolják úgy, hogy az amerikai média a probléma súlyának megfelelő, valósághű képet fest a felmelegedésről.

A megkérdezettek mind az okokat, mind a válaszokat tekintve megosztja a kérdés. Közel azonos arányban okolják az emberi tevékenységet (40%) és a bolygó természetes ciklusváltozását (42%) az éghajlat szélsőségessé válásáért. Ugyanígy, a súlyos veszélyek elkerülése érdekében 40 százalék sürget azonnali választ, míg 42 százalék szerint néhány évig még nem szükséges ellenlépéseket tenni.

Érdekes hozadéka a vizsgálatnak, hogy a lekérdezés szerint az amerikaiak 30 százaléka számít arra, hogy az éghajlatváltozás a hőmérséklet szélsőséges emelkedésével fog jelentkezni, míg 4 százalék úgy véli, inkább lehűlés várható.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.