Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 09. 07:05, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: MTI

Megérkeztek az újabb sérültek Egyiptomból

Megérkeztek az újabb sérültek Egyiptomból

Kedden este megérkezett az egyiptomi buszbalesetben megsérült magyar turisták második csoportja a Liszt Ferenc repülőtérre. Az első csoport kora délután érkezett haza. Közben a legsúlyosabb sérültek állapota is javult.

Megérkezett kedden este az egyiptomi buszbalesetben megsérült magyar turisták második csoportja a Liszt Ferenc repülőtérre – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A tudósító szerint egy német felségjelű kórházgéppel érkeztek a sérültek, akik közül egy embert hordágyon hoztak le; a többiek saját lábukon hagyták el a repülőgépet. A sérültekért 5 mentőautóval vitték kórházba – tette hozzá.

Javult az állapotuk

Javult az állapota az egyiptomi buszbaleset legsúlyosabb sérültjeinek is a kairói magyar nagykövet tájékoztatása szerint. Kveck Péter a Hír Televízió Rájátszás című műsorában azt mondta: a négy súlyos sérült közül már hárommal tudott beszélni. Véleménye szerint a legsúlyosabb sérült állapotával kapcsolatban is bizakodóak az orvosok.

Az egyiptomi busz sofőrje közben négynapos vizsgálati fogságba került – mondta el a Kossuth Rádiónak egy Egyiptomban élő magyar újságíró. Az egyiptomi magyar nagykövet a Hír Televíziónak délelőtt azt megerősítette, hogy a férfit már kihallgatták, arról azonban nem volt információja, hogy a sofőr előzetes letartóztatásba került-e. A buszbaleset pontos oka továbbra sem ismert, a sérültek beszámolója szerint a sofőr túl gyorsan hajtott, a hatóságok azonban a műszaki hiba lehetőségét is vizsgálják. Az utazási iroda ügyvezető igazgatója a Hír Televízióban cáfolta azt a hírt, hogy a sofőr elaludt a volánnál, és ez okozhatta a tragédiát.

Kora délután érkezett az első repülő

Megérkezett Budapestre az egyiptomi buszbaleset sérültjeit szállító első repülőgép – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója kedden kora délután. Az Uniqa Biztosító által bérelt Falcon típusú, speciális repülőgép 13.20-kor landolt a a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján. A sérültekért négy mentőautó érkezett, melyek közül három rohamkocsi – tette hozzá a Hír TV tudósítója.

Kalmár László, a hazahozatalt intéző Europe Assistance ügyvezető igazgatója a Hír TV-nek elmondta: nyolc könnyebb sérült érkezett a repülőgéppel, akiket a Péterfy Sándor Utcai Kórházba szállítanak. Gyerekek nem voltak a repülőn. Kalmár László hozzátette: szerdán további gépek indulnak Egyiptomba, a többi sérültet egészségi állapotuk függvényében szállítják haza.

Mindent megtesznek

Kedden délután négy órakor tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy a helyi orvosok mindent megtesznek a Kairóban ápolt négy súlyos sérült állapotának stabilizálása érdekében. Orvosaikkal már konzultált az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a nap folyamán Egyiptomba érkezett műveleti igazgatója. Az eddig említetteken kívül további négy sérült van szállítható állapotban, ők szerdán érkeznek haza – közölte Szijjártó Péter. Másik négyük még nem szállítható, de az orvosok mindent megtesznek, hogy mielőbb, akár már a holnapi géppel hazatérhessenek.

Csak az értesítésre várnak

Ha az egyiptomi hatóságoktól megérkezik az értesítés arról, hogy a hurghadai baleset halálos áldozatainak azonosítása befejeződött és át tudják őket adni, a Magyar Honvédség gépei három órán belül felszállhatnak – közölte Benkő Tibor vezérkari főnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. A jelenlegi információk szerint ez a hét második felében történhet meg – tette hozzá a vezérkari főnök. Mint mondta, a két AN-26-os szállítógépet már felkészítették, a repülés végrehajtására vonatkozó diplomáciai engedély kiadása folyamatban van, azt várhatóan még kedden megkapják, a két gép személyzetének a vízumkérelmét pedig az egyiptomi nagykövetség soron kívül bírálja el.

Trauma utáni sokk jellemzi a hurghadai buszbaleset sérültjeinek és a hozzátartozók lelkiállapotát – nyilatkozott kedden Kovács Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezető pszichológusa a helyszínen, a hurghadai Nile kórházban.

A tragikus buszbaleset egyik utasa

Vas László – akinek a csuklója tört el – arról beszélt, hogy nem nagyon tudtak egymásról a baleset pillanatában, mindenki átesett a busz bal oldalára, egymásra zuhanva. Mint fogalmazott: gyereksírás, felnőttsírás is hallatszott, majd nála „filmszakadás történt” és nem emlékszik a részletekre. Vas László szerint az egyiptomi egészségügy „hibátlanra vizsgázott”, és köszönetet mondott az őket segítő, az egyiptomi üdülőtelepülésen nyaraló és dolgozó magyaroknak is.

Magyar pszichológus Hurghadában

A pszichológus kedden kora reggel érkezett az egyiptomi üdülőhelyre, s mint mondta, már több súlyos sérülttel tudott beszélni. Hangsúlyozta: krízisintervenció keretében igyekeznek segítséget nyújtani számukra a történtek feldolgozásában.

Kovács Péter nevek említése nélkül azt mondta, hogy az a sérült, akivel legutóbb beszélt, hasonlóan a közmédia tudósítóival beszélő sérültekhez, semmire sem emlékszik a balesetből, sőt arra sem, hogy egy másik kórházból szállították át a Nile (Nílus) kórházba. Kovács Péter szerint jellemző a sérültekre, hogy a krízis első, úgynevezett tagadási fázisában vannak. Tapasztalatai szerint valamennyien tudatában vannak annak, mi történt velük, körülöttük.

A szakember hangsúlyozta: hosszú folyamat vár a sérültekre, az első 4-6 hét a legnehezebb, de évek telhetnek el, mire feldolgozzák a történteket. Azonban még később is, események, évfordulók felidézhetik bennük a balesetet. Mint mondta, dolgoznak a sérültek és a hozzátartozók utógondozásának megoldásán is. Beszélt arról is, hogy egyértelműen könnyebb feldolgozniuk a történteket azoknak, akik haza tudnak utazni, ez azonban a sérülésektől függ.

A buszbaleset károsultjait segíti a Nemzeti Segélyvonal

Az egyiptomi buszbaleset sérültjeit, áldozatainak hozzátartozóit támogatják azok, akik a 1752-es telefonszámot hívják. A Nemzeti Segélyvonal (NSV) tárcsázásával a segíteni szándékozók 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el a buszbaleset sérültjeinek, az áldozatok hozzátartozóinak az öt legnagyobb magyar segélyszervezeten keresztül – közölte a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány kedden az MTI-vel.

A gyűjtés aktuális állását, a telefonhívások számának alakulását az érdeklődők a www.nsv.hu oldalon tekinthetik meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.