Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 29. 07:29, csütörtök | Kék hírek
Forrás: MTI

Még öt embernek kellett beszélnie a katasztrófa kapcsán

Még öt embernek kellett beszélnie a katasztrófa kapcsán

Újabb öt embert hallgattak ki a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófával összefüggésben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai – olvasható a rendőrség honlapjára szerdán feltett közleményben.

A rendőrség közleménye szerint a gyanúsítottként kihallgatottak száma 15-re emelkedett, valamennyien a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jelenlegi és egykori munkavállalói, mindannyian szabadlábon védekezhetnek. Az ügyben még kedden M. Gábort, Cs. Lászlót, P. Sándort és B. Antalt „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett, csak beavatkozással helyreállítható környezetkárosítás vétsége, gondatlanságból elkövetett természetkárosítás vétsége és halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége megalapozott gyanúja miatt” hallgatták ki. Szerdán V. Ferencet különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként a nyomozó hatóság.

A közlemény szerint a korábbiakhoz hasonlóan szakértői vélemények és nyomozati adatok alapján hétfőn kihallgatott R. Martin és K. Árpád panasszal élt a gyanúsítás ellen, ennek elbírálása folyamatban van. Az NNI a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben halált okozó közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.

A rendőrség hétfőn tudatta, hogy négy újabb gyanúsítottat hallgattak ki, egyebek mellett halált okozó gondatlan közveszélyokozással gyanúsítják őket. A cég jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a középszintű vezetőket szándékos kötelezettségszegéssel gyanúsítják, ez ellen mindannyian panasszal éltek.

Korábban négy embert gyanúsítottak meg: Bakonyi Zoltánt, a Mal vezérigazgatóját őrizetbe vették, majd két nappal később a Veszprémi Városi Bíróság elrendelte szabadlábra helyezését. A megyei bíróság halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében megállapította az alapos gyanút Bakonyi Zoltánnal szemben, zár alá vette a cégvezető ingatlanvagyonát és a cégben lévő üzletrészét.

A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a Mal Zrt. műszaki igazgatóját, Deák Józsefet, majd néhány nap múlva F. Józsefnét is, a timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősét. A műszaki igazgatót, illetve a környezetvédelmi és laborfelelőst gondatlan közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják. A negyedik gyanúsított a vörösiszap-katasztrófa idején diszpécseri szolgálatot teljesítő Sz. Tibor volt, aki az NNI álláspontja szerint október 4-én munkája során elmulasztotta, hogy az intézkedési tervekben előírtaknak megfelelően értesítse a hatóságokat a gátszakadásról, ezért halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét. (pr)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.