Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 05. 14:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Még nem múlt el a robbanásveszély

Még nem múlt el a robbanásveszély

Eddig példátlan orvostársadalmi összefogás jött létre Magyarországon – jelentette ki az MNO-nak Papp Magor.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke hangsúlyozta: ők a magyar egészségügy újjáépítésében érdekeltek. Új keretrendszerre van szükség, ami gyógyír lehet az orvosmigrációra.

– Mire elég ez a három hónap?
– A három hónapos időtartam egy megelőlegezett bizalom az orvostársadalom részéről a kormányzat irányába. A múlt héten azt tapasztaltuk: a kormányzat lépéseket tett annak érdekében, hogy az ágazati humánerőforrás-krízis mégis meg tudjon oldódni. Mi pedig ennek következtében konstruktivitásunkat jelezve három hónapos átmeneti időre felfüggesztettük a felmondó nyilatkozatok aktiválását. Ez arra elég lehet, hogy megnyugtató válaszok szülessenek, s egy olyan ütemezett bérrendezés induljon el, ami képes lassítani az orvoselvándorlást. Ez azért is sürgető, mert a 2011-es esztendőben már 1200 orvos döntött úgy, hogy külföldre megy. Ez sajnos rekord. A probléma egyre súlyosabb.

– Ha nem sikerült volna új tárgyalási alapokat teremteni, január elsejével valóban a rendszer összeomlására ébred az ország?
– Az ellátórendszer tőlünk teljesen függetlenül fokozatosan omlik össze. Éppen ezért folyamodtunk ehhez a kétségbeesett megnyilvánulási formához, s ennek a folyamatnak a része a túlmunkáknak a januártól történő visszamondása is. A felmondások lejártával február végétől még nehezebb helyzet állhatott volna elő. Jelentősen beszűkültek volna a kapacitásai az ellátórendszernek. Ezúton is szeretném hangsúlyozni: mi a magyar egészségügy újjáépítésében vagyunk érdekeltek. Amíg látunk módot arra, hogy ez történik, addig minden lehetőséget meg kívánunk ragadni. Sajnos jelenleg a magyar egészségügy fokozatos leépülésének vagyunk a szemtanúi. Ezt a szomorú folyamatot szeretnénk az akciónkkal megfordítani.

– Sokszor esik szó az orvostársadalmon belül meglévő törésvonalakról, gondolok itt mondjuk a generációs dimenzióra. A jelenlegi „bérharc”, vagy inkább a rendszer új alapokra helyezésének a kísérlete megérzi a meglévő feszültségeket, vagy az ágazatban létrejött esetleg egy összefogás?
– Egy eddig Magyarországon még nem tapasztalt orvostársadalmi összefogás jött létre. Példa nélküli, hogy professzorok, főorvosok álljanak föl a fiatal orvosokkal és közösen akarjanak küzdeni azért, hogy valóban egy élhető magyar egészségügy jöjjön létre. Ahogy körbejártuk az országot, kiderült: a doktorok keretrendszer-változást akarnak. Az orvostársadalom nagy többsége új keretek között szeretne gyógyítani és dolgozni. A többség abban érdekelt, hogy a betegek, orvosok és szakdolgozók számára egyaránt megalázó helyzetet felszámoljuk. Ennek az egyik kulcskérdése a bérrendezés, a munkakörülmények rendezése, valamint a hálapénz felszámolása is.

– Az elmúlt napok egyik fontos hozadéka az a körülbelül negyvenmilliárd forint, ami a bérek területén jelenthet némi lázcsillapítást. Ez mire lesz elég?
– Az egyeztetések még csak most kezdődnek, ennek pontos koreográfiája, ütemezése még egyeztetés alatt áll. Abban vagyunk elkötelezettek, hogy valamennyi orvost érintő alapbérrendezés induljon el, a létrejött egység ne sérüljön a finanszírozással kapcsolatban sem. Az orvosok nehéz helyzete már nem értelmezhető szakmánkénti bontásban, hiszen már valamennyi területen adódnak megélhetési nehézségek. Az általunk meghirdetett bér- és munkakörülmény-rendezési célokat kívánjuk legfeljebb két-három lépcsőben megvalósítani. Ezek azok a keretek, amelyek meg tudják tartani a kollégákat, ami a már említett migrációt csökkenteni tudja. Azt várjuk az államtitkárságtól, hogy első lépcsőben egy százezer forintos bérrendezést iktasson be, ezzel adva nyomatékot a folyamatnak. Ennek a részletei az egyeztetések folyamán derülnek majd ki.

– Itt egy nagyon súlyos konfliktusról van szó, amit nem a jelenlegi kormányzat és az orvostársdalom szereplői idéztek elő. A megoldási kísérleteket mennyiben segíti az, hogy alapvetően – a súlyos helyzet ellenére is – nem látunk háborúskodást? Szinte úriemberi hangnemben folyik a „harc”.
– A kulturált hangnemhez eddig is tartottuk magunkat, és ezután is tartani fogjuk. Ami a kialakult helyzetet illeti, itt valóban egy több évtizedes problémáról van szó. Ez most ért el abba a krízisállapotba, ami mindenképpen beavatkozást igényel.

– Ez mindenképpen pechje az Orbán-kormánynak, a sok egyéb probléma mellett.
– A megoldás, az előzményektől függetlenül, a jelenlegi kormányzatnak a feladatává vált, függetlenül a külső makrogazdasági folyamatoktól. Több évtized magyar kormányainak a közös felelőssége a kialakult állapot. Viszont egyedül a mostani kormánynak a lehetősége, hogy megállítsa ezt a negatív tendenciát. Az elkövetkező néhány hónapban nagyon világosan ki fog rajzolódni, hogy merre vezet az út a magyar egészségügy számára. Ha a kormányzat egy történelmi kiegyezést tud létrehozni az orvostársadalommal, az egészségügyi dolgozókkal, azzal több évtizedes adósságot tud rendezni. Ha ez nem valósul meg – mert sajnos még ez is benne van a pakliban –, akkor egy történelmi demoralizálódásnak lehetünk szemtanúi. Hiszen annak az lehet az üzenete, hogy az egészségügy eddig sem volt fontos, s a jövőben sem számíthat változásra. Mi azért küzdünk, hogy meg tudjunk élni a munkánkból, ne kényszerüljünk elhagyni az országot, valamint a bérrendezés mellett egy új keretrendszer – egy hálapénzmentes egészségügy – jöjjön létre. Ha ez a szövetség megszületik, az hihetetlen energiákat tud felszabadítani. Ha ez elmarad, annak beláthatatlan következménye lehet, ugyanis nagyon sokan ennek a reményében tartanak még ki.

– Ön gondolkodik azon, hogy külföldre megy?
– Azért dolgozom, hogy itthon tudjak maradni. Én magam is egyik napról a másikra élek a szakorvosjelölti fizetésemből, s a saját jövőbeli életkilátásaimat is befolyásolja, hogy mi lesz ezeknek a tárgyalásoknak az eredménye. Nem szeretnék külföldre menni, de ha nem fogok tudni megélni és családot alapítani, ha arra akarnak kényszeríteni, hogy hálapénzből éljek, akkor kénytelen leszek megfontolni ezt a lehetőséget is.

– Elismerve, hogy valóban méltatlanok az orvosok körülményei, de mégis: magam is voltam már olyan helyzetben, hogy orvosnál járva fel kellett hívnom az illető figyelmét arra, hogy nem őriztünk együtt libát, a normális hangnem kijár mindenkinek. A betegek nem tehetnek ezekről a körülményekről. Ennek ellenére is: a betegek hogyan viszonyulnak a kialakult helyzethez?
– A személyes élményem az, hogy a betegek értik azt a harcot, amit folytatunk, hiszen értük is tesszük. Ugyanakkor látom azt is: nagyon sok kolléga kiégett abban a nyomasztó környezetben, amit a több évtizedes egészségügyi keretrendszer teremtett. Ebben a tekintetben is megújulásra szorul a magyar egészségügy. Abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt a kiégési folyamatot meg tudjuk fordítani. Ha az orvosok meg tudnak élni, ha érzik a megbecsültséget, azzal együtt jobb hangulat is jöhet létre a hazai egészségügyben.

– Olyan hangok hallatszanak, hogy Papp Magor nagyra tör. Tény, hogy lassan már minden nap találkozhatunk Önnel valahol. Vannak politikai ambíciói?
– Arra tettem személyes vállalást, hogy több ezer kollégával közösen megharcolok azért, hogy itthon gyógyíthassunk. Szerepvállalásomnak ez a mozgatórugója. Őszintén megvallva, szeretek orvosként dolgozni és szeretem a betegeimet is. Nem tervezem azt, hogy fiókba teszem a fonendoszkópomat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során