Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Január 15. 07:40, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Még egy hónapig lehet beadni a felsőoktatási jelentkezéseket

Még egy hónapig lehet beadni a felsőoktatási jelentkezéseket

Még egy hónapig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre.

Három helyet díjmentesen lehet megjelölni és összesen hat helyre lehet kérelmet beadni. Az eljárás szabályait tartalmazó online tájékoztató és a felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések a www.felvi.hu oldalon érhetők el.
A felvételizők kizárólag a honlapról elérhető e-felvételin keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket. Az e-felvételi - a www.felvi.hu oldalon történő regisztráció után - február 15-ig, a jelentkezési határidő lejártáig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll.

A végleges jelentkezéseket legkésőbb február 15-én éjfélig kell rögzíteni, a jelentkezés hitelesítésének határideje február 23.

A hitelesítés legegyszerűbb módja az Ügyfélkapuval történő hitelesítés. (Akinek erre nincs lehetősége, annak a hitelesítő adatlapot kinyomtatva, kitöltve az Oktatási Hivatal postacímére - 1380 Budapest, Pf. 1190 - kell beküldenie.)

A felvételi eljárásban három jelentkezési helyet díjmentesen lehet megjelölni. Ezen felül további három hely jelölhető meg, ezekért egyenként 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor.

Ugyanazon intézmény azonos szakjának (ha megegyezik a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el) állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése - bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni - az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy helynek minősül.

A pontszámítás alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait pedig a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg - ezen információk az Egyetemek, főiskolák menüpontban, a meghirdetett képzések mellett érhetők el.

A jogszabályi minimum ponthatár idén változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, a felsőoktatási szakképzéseknél 240, a mesterképzések esetében pedig 50 pont.

A ponthatárokat várhatóan 2016. július 26-án hirdetik ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.