Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Június 08. 13:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye egyes járásaiban felhőszakadásra kell számítani, ott az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat a riasztás mellett több figyelmeztetést is kiadott csütörtökre: felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest vármegye területén, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés a felhőszakadás veszélye miatt.

Emellett zivatar miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, zivatarok környezetében a legnagyobb veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint Medárd napján, csütörtökön változatlanul országszerte alkalmasak a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, és éjszaka sem csökken határozottan a számuk.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, ennek a Nyugat-Dunántúlon valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig. Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze, utóbbira - illetve villámárvízre - elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében, másodsorban csütörtök este, éjjel az Alföld középső és nyugati részén a legkedvezőbbek a feltételek. Hozzátették: átmeneti szélerősödés, kisebb méretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: kedden 138, szerdán 97 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a fakidőlések, valamint pincékbe, garázsokba befolyt víz miatt.

Felhívta a figyelmet arra: ahol a felhőszakadás miatt adtak ki riasztást, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, onnan felvinni.

Figyelmeztetett a villámárvíz veszélyére is, mint mondta, ajánlott elkerülni az utcán hömpölygő vizet. Azt javasolta, az autósok ne hajtsanak bele már térdig érő vízbe se, mert a víz kárt tehet a járműben. Azt tanácsolta, aki villámárvízzel találkozik, változtasson útvonalat. Aki pedig bajba jutott embert lát, hívja a 112-es segélyhívót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során