Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Augusztus 06. 08:53, vasárnap | Belföld
Forrás: hirado.hu/M1

Már támad a parlagfű

Már támad a parlagfű

Többfelé elérte a közepes szintet a pollenkoncentráció, és ez nagyon rossz hír az allergiásoknak, mert ilyenkor már érezhetik a tüneteket. Az elsőfokú figyelmeztetést is elrendelték már.

A parlagfű tömeges virágzása általában augusztus 10-én indul meg, és jellemző, hogy miközben minden növény szenved a nyári hőség és szárazság miatt, a parlagfű nem égett ki, hanem egyre nagyobbra nő az utak mentén és a földeken.

Már megkezdődött a parlagfű szezonja, egyre több helyen találkozhatunk a növénnyel – mondta Juhászné Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke az M1 Ma este című műsorában. Hozzátette: ahol kisebb mennyiségben jelenik meg a növény, egyszerű gyomtalanítással kiirthatják a növényt, a nagyobb területeken azonban több munkafolyamatra lenne szükség.

Ezeken a kaszálás lehet a leghatékonyabb. Ilyenkor fontos azonban fontos a rendszeresség, a nyár folyamán többször el kell végezni. Kis állapotban, virágzó formában ugyanis újra ki fog nőni a növény – mondta Juhászné Halász Judit.

Július végén megkezdődött a pollenszezon

A lakosság mintegy húsz százaléka szenved ilyenkor az allergia miatt. Szakemberek arra számítanak, hogy a következő napokban nőni fog a pollenkoncentráció. Magyar Donát, az Országos Közegészségügyi Központ aerobiológusa elmondta, egyelőre az első fokú figyelmeztetésnél tartunk, ilyenkor azok érzik a tüneteket, akik érzékenyebbek a parlagfűre. A későbbi pollenszezonban már azok is tapasztalni fogják a tüneteket, akik ilyen szempontból kevésbé érzékenyek.

Milliós bírságot is kiszabhatnak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal július eleje óta ellenőrzi a parlagfüves területeket. A növény kiirtásáról az ingatlanok és a telkek tulajdonosainak kell gondoskodniuk. Azok, akik nem gondoskodnak a parlagfű eltüntetéséről, akár milliós bírságra is számíthatnak.

Bárki online bejelentést tehet

Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese elmondta, növényvédelmi bírság kiszabására kerülhet sor, aminek legalacsonyabb összege 15 ezer forint, a legmagasabb pedig ötmillió forint. A bírság mértéke attól függ, hogy mekkora a parlagfűvel konkrétan szennyezett terület nagysága, illetve az hol helyezkedik el. Belterületen magasabbak a bírság értékek, külterületen relatíve valamivel alacsonyabbak.

Várhatóan emelkedni fog a hétvégén a parlagfű koncentrációja

Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint a hétvégén a parlagfű koncentrációja várhatóan országszerte emelkedni fog, jellemzően eléri a tüneteket okozó közepes szintet, sőt egyre többfelé – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén már magas is lehet. A csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban alakul.

A tavalyi évben több mint százmillió forint bírságot szabott ki a Nébih

A Nébihnek tavaly négyezer hektáron kellett intézkednie, és több mint 116 millió forint bírságot szabtak ki. Július eleje óta működik az online bejelentő rendszer: ezzel interneten vagy okostelefonon bárki jelezheti, ha fertőzött területet talál.

Napjainkban Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek, a lakosság mintegy 20 százaléka szenved az allergia miatt.

Címkék: allergia, gyom, parlagfű, pollen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során