Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Március 08. 12:22, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Magyarországon földdel rendelkező osztrák gazdák panaszait vizsgálja az Európai Bizottság

Magyarországon földdel rendelkező osztrák gazdák panaszait vizsgálja az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni azokat a panaszokat, melyek szerint a magyar hatóságok intézkedései nyomán osztrák gazdák elveszíthetik a magyar telekkönyvbe szabályszerűen bejegyzett, földbirtokhoz fűződő jogaikat - jelentette pénteken az ORF osztrák közszolgálati rádió.

"Nagyon komolyan vesszük ezeket a vádakat, de mielőtt lépéseket teszünk, először részletesen tájékozódnunk kell" - mondta a rádiónak Michel Barnier belső piaci biztos szóvivője, Stefaan De Rynck.
A szóvivő első benyomása az, hogy a földtulajdon állítólagos visszamenőleges törlése nem felel meg a külföldiek földvásárlási moratóriuma szabályainak - hangzott el a tudósításban. "Azt várjuk a magyar kormánytól, hogy fogadjon el egy olyan törvényt, amely 2014. május 1-től normalizálja a mezőgazdasági területek vásárlását. Addig azonban nem szabad új különleges korlátozásnak alávetni a vásárlásokat, még kevésbé visszamenőleges hatállyal" - mondta De Rynck.
Előző nap a rádió arról számolt be, hogy a magyar hatóságok 16 esetben rendelték el osztrák állampolgárok termőföld-vásárlásának érvénytelenítését. A helyi hatóságok, amelyek előzőleg engedélyt adtak a telekkönyvi bejegyzésre, "Budapestről kaptak utasítást erre", miután megváltozott az illetékességük - hangzott el a rádióban. Az érintett osztrák gazdák Ernst Zimmerlhez, a budapesti osztrák követség mezőgazdasági tanácsosához fordultak segítségért.
Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter és Nikolaus Berlakovich mezőgazdasági miniszter csütörtökön újságíróknak nyilatkozva a felmerült problémák megoldását szorgalmazta. Spindelegger emlékeztetett arra, hogy az osztrák álláspont ismert a magyar fél előtt. Az osztrák fél "minden egyes esetet külön megvizsgál, az esetek nagyon különbözőek" - mondta. Egyúttal hozzátette azt is, hogy nem szabad a "Magyarország-szapulás" hibájába esni.
Berlakovich kitért arra is, hogy a minisztérium kapcsolatban áll a budapesti osztrák tanácsossal és "az európai szintet is bekapcsolta, mint az (európai uniós) szerződések őrét".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.