Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Október 06. 12:09, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Magyarország 24 millió adag oltóanyagot rendelt az uniós beszerzésből, eddig kétharmada érkezett meg

Magyarország 24 millió adag oltóanyagot rendelt az uniós beszerzésből, eddig kétharmada érkezett meg

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot rendelt az uniós beszerzésből, eddig ennek kétharmada (66 százalék) érkezett meg; a legtöbb vakcinát - 9,5 millió adagot - a Pfizer szállította.

A koronavirus.gov.hu kormányzati portál keddi közleménye hangsúlyozza, Magyarországon bőven van vakcina mindenkinek, akár a harmadik oltásra is. A kórházi oltópontokon és a hozzájuk kapcsolt internetes időpontfoglalóban továbbra is elérhető minden vakcinatípus (Pfizer, Sinopharm, Szputnyik, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A háziorvosoknál pedig az általuk leadott igények szerint érhetők el az egyes vakcinák.

Kiemelték: egész Európában érzékelhető a járvány negyedik hulláma, Magyarországon is nő a fertőzöttek száma, és az oltatlanok vannak leginkább kitéve a súlyos megbetegedésnek.

Felidézték, miután az év első felében az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezett, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország más országokat megelőzve érte el a lakosság többségének oltását, előbb kezdődhetett meg az ország és a gazdaság újraindítása, a korlátozások eltörlése és a harmadik oltások beadása. A sikeres beszerzéseknek köszönhetően arra is van elég vakcina, hogy szükség esetén oltóanyag-adományokkal segítsük a szomszéd országokat - írták.

A kormányzati honlapon közzétett adatok szerint Pfizer-vakcinából 10 874 511 adagot rendelt Magyarország, ebből 9 459 825 adag érkezett. Modernából 1 723 610 adag a rendelt mennyiség, amelyből 1 671 600 érkezett meg. Az AstraZenecából 6 513 460 adagot rendelt az ország, ebből 3 801 800 adag érkezett meg. Janssen-vakcinából 4 309 022 adag a rendelt mennyiség, amelyből 800 400 adag érkezett meg. CureVac-vakcinából félmillió adag a rendelt mennyiség, eddig ebből az oltóanyagból nem szállítottak.

A keleti vakcinák közül a Szputnyik V vakcinából rendelt kétmillió, illetve a Sinopharm-vakcinából rendelt ötmillió adag már megérkezett.

Hozzátették: Magyarország hosszú távú célja, hogy önellátó legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a - jelenleg még fejlesztés alatt álló - magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.

Címkék: oltóanyag, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére