Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 22. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Luxuskohászat Diósgyőrött

Luxuskohászat Diósgyőrött

A befektetők keresnek, a magyar állam viszont rendre bukik a diósgyőri acélművek adásvételén.

Legutóbb 13 milliárd forint köztartozást hagyott hátra a DAM 2004 Kft, a magyar állam pedig - óvatos becslések szerint - eddig 60-100 milliárd forintot pumpált a diósgyőri kohászatba.

Első pillantásra elképesztő árat ajánlanak az egykori diósgyőri acélgyár romjaiért, a legutóbb DAM 2004 Kft. néven 2009-ig termelt cégből megmaradt eszközökért - írja a HVG. A lap értesülése szerint egy amerikai–kanadai hátterű befektetőcsoport – amelynek képviseletében a montreali székhelyű CIA CPCC Inc. jár el – közel 5 milliárd forintról szóló szándéknyilatkozatot tett. A végső árról tárgyal egy másik csoport, a török CVS Makina is, amely szlovák–szír befektetőkkel társul. Más források szerint az eladó Donbassz-csoport – amely jelenleg az Öko-Ferr Kft.-n keresztül birtokolja a DAM-vagyonelemeket – harmadszor is megveheti az eszközöket, esetleg állami hitelgaranciát is felhasználva rá. Érdekes tehát a felállás: tárgyalni a vevőként is szóba jöhető Donbassz elnökével, Szergej Tarutával kell.

Óvatos becslések szerint a magyar állam eddig 60-100 milliárd forintot pumpált a diósgyőri kohászat életben tartására annak első, 1991-es privatizációja óta. Annyi a korabeli kormányhatározatok alapján biztosra vehető, hogy az állami támogatások számlája az 1994–1997 közötti, a Horn-kormány működésének idejére datálható visszaállamosítási korszakban elérte a 28 milliárd forintot. Ám sem ezzel, sem magánbefektetők bevonásával nem sikerült konszolidálni a diósgyőri cég helyzetét, a kísérletek rendre felszámolásba torkolltak (lásd a HVG Felszámolásból felszámolásba című írását). A Kelet-szlovákiai Vasmű, amely 1998-ban privatizálta, 26 hónapig működtette a DAM-ot. A vagyont 2001-ben megvásárló olasz Cogne-csoport ennyi ideig sem bírta, s bár a Donbassz-tulajdonlás immár 2004 óta tart, a végeredménye ennek is masszív veszteség. A 2007-ben még 25,7 milliárd forint árbevételű cég 2008 decembere óta nem termelt, 2009-es zárómérlegében 11,5 milliárd forint veszteséget és több mint 18 milliárdos kötelezettségállományt tüntetett fel. Tavaly a negyedik negyedévben 12,7 milliárd forinttal vezette az adóhivatal legnagyobb, fél évnél régebben tartozó adósainak listáját. Az ellenőrzés 6,7 milliárd forint adóhiányt állapított meg, a köztartozás a büntetésekkel együtt ennek csaknem a duplája.

Az adóhatóság keresztet vethet a pénzre – legalábbis a felszámoló Perpék Ildikó a HVG kérdésére ezt válaszolta –, a vagyonból csak a jelzáloggal biztosított hitelezőknek jut.

OririentPress Hírügynökség

Címkék: kohászat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.