Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. Július 28. 17:37, csütörtök | Helyi
Forrás: www.keszthely.hu

Élménygazdaság a majormúzeumban

Élménygazdaság a majormúzeumban

Új turisztikai vonzerő kiépítését kezdték meg a keszthelyi Georgikon Majormúzeumban. A 192 milliós beruházás pályázati támogatással valósulhat meg.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatási rendszerhez benyújtott "A Georgikon Majormúzeum élménygazdasága" című pályázatot az Irányító Hatóság még 2010 év végén 192 millió Ft összegű - 100%-os - támogatásra értékelte.

Az élménygazdaság a múzeum 1,2 Ha-os, fallal határolt kert részén valósul meg, amely szervesen kapcsolódik a Majormúzeum jelenlegi műemléki védelem alatt álló épületegyütteshez. A majort Festetics György gróf 1797-ben, az Európában elsőként alapított önálló agrár - felsőoktatási tanintézettel, a Georgikonnal egy időben tangazdasági céllal hozta létre.

A projekt megvalósulásával a kétszáz éves múltra visszatekintő történelmi, kulturális örökségnek, a mezőgazdaság, a kertkultúra történetében kiemelkedő szerepet játszó Georgikon majorban folytatott tevékenységnek állítanak emléket. A korabeli gazdálkodást, a jellemző szántóföldi, a kertészeti, konyhakerti növényeket, a kiskert virágait és a régi magyar haszonállatokat élményszerűen mutatja be. A tervezésnél a fenntarthatóság, a művelési és működtetési szempontok meghatározóak voltak. A beruházás megvalósulását követően számos egyedi jelleget hordozó hagyományőrző program és rendezvény bevezetését is tervezi a múzeum.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban