Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Szeptember 24. 08:18, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Kutatók éjszakája - Zalaegerszegen az egészségvédelem, Keszthelyen a tájarculat-változás a fő téma

Kutatók éjszakája - Zalaegerszegen az egészségvédelem, Keszthelyen a tájarculat-változás a fő téma

Zalaegerszegen a környezetvédelem és az egészségmegőrzés lesz a központi téma pénteken a Kutatók éjszakáján,

a Balaton fővárosában pedig többek közt a Keszthelyi-hegység tájarculat-változására kaphatnak tudományos magyarázatot az érdeklődők.

A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények a Technológiai Centrummal és a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvánnyal közösen rendeznek programokat. A megyeszékhelyen ingyenes buszjáratokat is indítanak, így az érdeklődők több helyszínre is eljuthatnak a Kutatók éjszakáján - közölte Kustánné Fitos Amália szervező, a dékáni hivatal vezetője.
A Technológiai Centrumban a robottechnikával ismerkedhetnek meg az érdeklők, a Pécsi Tudományegyetem Egészségségtudományi Kar képzési központjában pedig a fizikai- és a lelki egészség köré építették fel a programokat. A látogatóknak bemutatják a biomechanikai labort, és elsősegély-demonstrációt is tartanak.
Az egészségtudományi kar oktatói a Gasparich úti infócentrumban interaktív előadások keretében számolnak be a kutatási eredményekről. A látogatók részt vehetnek vércukormérésen, lesz ételbemutató és étkezési tanácsadás. A Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Karának Zalaegerszegi Intézete Mérlegen az egészség, avagy költségek és haszon című előadással kapcsolódik a témakörhöz.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem oktatói a hétköznapi életben is hasznosítható fizikai, kémiai kísérleteket mutatnak be. A zöld kampuszon lehetőség lesz kincskeresésre is. A programsorozat a késő esti órákban színházi előadással zárul: a Hevesi Sándor Színház társulata Gianina Carbunariu román rendezőnő Kebab című színművét mutatja be.
Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán Éjjel-nappal Georgikon címmel zajlanak a késő estig tartó programok szeptember 27-én. A Balaton-parti városban Dublecz Károly egyetemi tanár Tévhitek és szélsőségek a lakosság táplálkozásában című előadásában is szó esik majd az egészségről - közölte a dékáni titkárság.
Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese a tájarculat változásáról beszél, és tudományos választ ad arra a kérdésre, hogy a fekete fenyő pusztulása után vajon összeomlás vagy felfrissülés várható a Keszthelyi-hegységben.
A programokat vadászkürt-, trófea- és vadászfegyver-, valamint ásvány- és talajbemutató teszi látványosabbá Keszthelyen.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben