Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Szeptember 21. 12:57, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Kutatók éjszakája - Látványos kísérletek Keszthelyen

Kutatók éjszakája - Látványos kísérletek Keszthelyen

Keszthelyen látványos, érdekes fizikai kísérleteket mutatnak be a Kutatók éjszakáján.

Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban nem pénteken, hanem szeptember 28-án, szerdán tartják meg a Kutatók éjszakáját. Sükösd Csaba egyetemi docens az Atommag 100 éve című előadását követően érdekes fizikai kísérleteket mutatnak be - közölte Beke László oktatási referens.


Lesznek légnyomásos, mechanikai, elektrosztatikai kísérletek, létrehoznak villámot Van de Graaff-generátorral, a program része lesz a haj "felállítása" elektromossággal, de a látogatók azt is megtudhatják, hogy mitől világít a mosogatószivacs.


Beke László fizikatanár Mélyhőmérsékleti gasztronómia című kísérletei során azt is bemutatja, hogy mi mindenre jó a folyékony nitrogén. A tányérba felütött tojás például tükörtojásszerűvé dermed, ha nitrogént öntünk rá, az egész helyiséget betölti az üvegpohárban lévő pálinka illata, miközben "nyalókaszerűen" ráfagy egy pálcára. Hasonló módszerrel készíthetünk forró fagyit is; egy kanálnyi vízmelegítőben olvasztott sajt teteje nitrogénbe mártva megdermed, míg a belseje forró marad.


Sebestyén Zoltán pedagógus, a közeljövőben megvalósuló Pécsi Csodák Palotájának kitalálója és kivitelezője Láttatni a láthatatlant című kísérletei során többek közt azt is bebizonyítja, hogy vízforralással is össze lehet roppantani a sörös dobozt. A tudomány iránt érdeklődők arra is választ kapnak, hogy milyen az "okos" és milyen az "utálkozó" seprűnyél vagy például hogy lehet eltüntetni a füstöt a pillepalackból, zenélni a felfújt pillepalackokkal, különböző hosszúságú csövekkel vagy éppen asztal felett földgömböt lebegtetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a