Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

KUKAkulTÚRA: hova kerül a szelektíven gyűjtött hulladék

KUKAkulTÚRA: hova kerül a szelektíven gyűjtött hulladék

Megnyílnak a hulladékkezelést, újrahasznosítást végző vállalkozások kapui a nagyközönség előtt 2012. szeptember 29-én, hogy mindenki saját szemével győződhessen meg róla: mi történik a szelektív hulladékkal a begyűjtés után. A nyílt napot KUKAkulTÚRA néven az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) kezdeményezte és szervezi.

„Kevesen tudják, hogy több százmilliárd forint értékű újrahasznosítható hulladékról mondunk le évente azért, mert még nagyon sokan nem tudják, hogy milyen értéket dobnak ki szemétként a kukába. Pedig a lakosságnál keletkezett háztartási szemétben nagyon sok olyan hulladékanyag van – meghatározóan papír, fém, műanyag, üveg –, amely otthon különválogatva, majd a gyűjtőszigeten elhelyezve az elszállítást követően hasznosítható, akár újra ugyanolyan termék készíthető belőle. Ugyanakkor a szelektív gyűjtésről – a félinformációk miatt – számos tévhit kering a lakosság körében, amit partnereink közreműködésével szeretnénk a szeptember 29-ei nyílt napon eloszlatni – mondja a program kapcsán Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az érdeklődők – a lakóhelyükhöz legközelebb eső feldolgozó, illetve hasznosító létesítményben – utánajárhatnak a dolgoknak, „beleshetnek a kulisszák mögé”, végigkövethetik a hulladék útját a telepre történő beérkezéstől a feldolgozásig. Megnézhetik a szolgáltatói és a hasznosítói telepek üzemszerű működését, megtudhatják, mi történik, miután jól elkülönítve elszállítják a hulladékot a lakóhelyükön lévő szelektív gyűjtőkből. Megismerhetik a feldolgozás folyamatát, rácsodálkozhatnak, mi minden készülhet a szelektíven gyűjtött, hasznosítható hulladékból. Ugyanakkor kérdezhetik is a helyi szakembereket a részletekről, hogy ott szerzett ismereteiket továbbadhassák családtagjaiknak, barátaiknak, ismerőseiknek.

A KUKAkulTÚRA keretében az ország 45 településén több mint 60 telephelyen fogadják az érdeklődőket. A helyi szolgáltatók próbajárattal, üzemlátogatással – a lehetőségek függvényében – kis programmal, játékkal várják a hulladék feldolgozására, hasznosítására kíváncsi látogatókat.

A KUKAkulTÚRA helyszíneinek és programjainak listája megtekinthető a www.szelektivinfo.hu/kukakultura weboldalon, valamint az OHÜ facebookoldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk