Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. November 20. 20:53, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Közfoglalkoztatásra 1,87 milliárd forintot fordítottak Zala megyében az idén

Közfoglalkoztatásra 1,87 milliárd forintot fordítottak Zala megyében az idén

Zala megyében mintegy 1,87 milliárd forintot fordítottak közfoglalkoztatásra az idén az első tíz hónapban,

a támogatott foglalkoztatásban 6446 személy vett részt - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.
A foglalkoztatottak közül 2680-an a hagyományos, hosszabb idejű közfoglalkoztatásban vesznek részt. Öten a Szociális Földprogramba, 2195-en az országos közfoglalkoztatásba, 1566-an pedig a kistérségi startmunka mintaprogramba kapcsolódtak be.
A közfoglalkoztatásra kifizetett 1,87 milliárd forintból a legnagyobb tételt, mintegy 1 milliárd forintot a kistérségi startmunka mintaprogramok finanszírozása jelentette. A hosszabb idejű, önkormányzati közfoglalkoztatásra 389 millió forintot, az országos közfoglalkoztatásra pedig 366 millió forintot fordítottak. Közel 55 millió forintból a tavalyi évről áthúzódó közfoglalkoztatási támogatásokat, a Szociális Földprogramot és a foglalkoztatás egészségügyi vizsgálatait finanszírozták.
A Nemzetgazdasági Minisztérium által mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett munkahelyteremtő beruházásokra 17 zalai nyertes pályázó összesen közel 150 millió forint támogatási összeget nyert el. A sikeres pályázatoknak köszönhetően 89 új munkahely jön létre a megyében. A pályázók két évre vállalták a 205 már meglévő és 89 új munkahely megőrzését. A vissza nem térítendő támogatás elsősorban új gépek, berendezések, műszaki eszközök beszerzését, továbbá új létesítmények építését segíti.
Munkahelymegőrző támogatásra az év első 10 hónapjában 33 millió forintot fordítottak, így a munkaügyi központ 25 munkáltató támogatásával összesen 339 munkahely megtartásához járult hozzá.
A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása című TÁMOP projektbe az év során összesen 768 embert vontak be. A legnagyobb arányban, 31,1 százalékban a tartós munkanélküliek kerültek a programba, a pályakezdők, illetve a 25. életévüket be nem töltött álláskeresők részaránya 23,2 százalék, az ötvenedik életévüket betöltött álláskeresők aránya pedig 19,3 százalék.
Októberben megkezdődött Zala megyében az országos közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó 63, valamint a kistérségi startmunka mintaprogramokhoz kapcsolódó 208 résztvevő képzése.
A téli átmeneti közfoglalkoztatás időtartamára hét zalai város összesen 105 fős (87 segédmunkás, 18 szakmunkás) igényt jelzett vissza a munkaügyi központnak. A foglalkoztatottak a téli időszakban ápolási, síkosságmentesítési, valamint épület- karbantartási feladatokat és a közterület takarítását látják el.
IJ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.