Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Október 14. 16:32, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Kőszobrok, műkincsek, vadászképek a Helikon Kastélymúzeum új tárlatain

Kőszobrok, műkincsek, vadászképek a Helikon Kastélymúzeum új tárlatain

Egy időben három új időszaki kiállítás nyílik a Helikon Kastélymúzeumban, ahol Vizsolyi János absztrakt kőszobrai, restaurátor hallgatók által megmentett több száz éves műremekek és vadász alkotók munkái tekinthetők meg.

Kedden nyílt meg Vizsolyi János szobrászművész Ötvenkettő címet viselő tárlata a kastélymúzeumban, amely az alkotó életkora után kapta a címet. Kardos Laura, a kastélymúzeum művészettörténésze, egyben szakmai vezetője az MTI-nek csütörtökön elmondta: csak véletlen, de az alkotónak éppen kétszer ennyi, 104 darab műve látható a Hintómúzeum területén.


Az anyagából fakadóan is súlyos alkotások, organikus és geometrikus formák elegyítéséből létrehozott kőszobrok december közepéig láthatók Keszthelyen.
Pénteken egymást követően két további tárlattal gazdagodik a kastélymúzeum látnivalóinak sora.


Először a Megmentett műkincsek 2011 címet viselő kiállítás nyílik meg a közönség előtt a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor tanszékéről származó munkákkal. A fa-bútor, faszobrász, festő, fém-ötvös, kőszobrász és papír-bőrrestaurátor hallgatók diplomamunkái között több száz, sőt több ezer éves műtárgyak keltek újból életre.


A Nemzeti Múzeumból érkező kollekcióban 24 hallgató keze munkáját dicséri számos festmény, ikon, szobor, de akad oltár és több iparművészeti darab, köztük bútor, de még miseruha is. A hazai múzeumok és levéltárak gyűjteményéből kiemelt és felújított darabok többsége századokkal ezelőtt született, de akad a kelták, a rómaiak korából és az ókori Egyiptomból származó műkincs is a január közepéig nyitva tartó kiállításon.
Kardos Laura a harmadik, ugyancsak péntek este nyíló, vadászati témájú bemutató kapcsán elmondta: A vadászat a kultúra bölcsője című tárlat a Helikon Kastélymúzeum és a Vadászati Kulturális Egyesület hosszú távú együttműködésének része. A kiállításon vadász alkotók vadászati témájú művei, illetve a vadászathoz kapcsolódó anyagokból ihletett használati tárgyai szerepelnek.


A Hintómúzeum területén 18 alkotó festményei, szobrai és dísztárgyai láthatók, amelyeket zsűri válogat. A faliképek, agancsfaragványok vagy akár hétköznapi használatra is alkalmas tárgyak közül a legkiválóbb művek megkapják a vadászati kulturális érték címet - tette hozzá a kastélymúzeum szakmai vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben