Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Június 11. 17:09, péntek | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kiszámolták, hogy mekkora a súlya az aktív koronavírusoknak

Kiszámolták, hogy mekkora a súlya az aktív koronavírusoknak

Az aktív koronavírusok globális összsúlyát kalkulálták ki az izraeli Weizmann Tudományosa Intézet és a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatói: eredményeik szerint ez a szám 0,1 és 10 kilogramm között van.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) bemutatott tanulmányukban a szakértők beszámolnak arról, hogyan végezték számításaikat és munkájuk hogyan segítheti annak megértését, mit történik az emberi szervezetben a vírusfertőzés hatására - írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Egyetlen SARS-CoV-2 vírus súlya nagyjából egy femtogramm, vagyis a gramm ezerbilliomod része.

A szakértők rézuszmajmokkal végzett vizsgálatok adatait vették alapul, melyek azt mérték, hogy egy fertőzés során különböző testrészeknek mekkora a vírustelítettsége. Ezeket az adatokat különböző faktorokkal felszorozták, hogy az emberi mértéknek megfelelően konvertálják a vírustelítettséget, hiszen az embereknek jóval nagyobbak a szerveik.

A kalkulációk szerint egy koronavírussal fertőzött ember szervezetében nagyjából 1-10 mikrogramm vírus van. A járvány bármely adott pillanatában 1-10 millió között volt a fertőzöttek száma. Ez alapján egyszerű számításokkal megállapították, hogy a világon az összes vírus teljes súlya 0,1-10 kilogramm között mozog.

A számok ismerete segíthet annak feltárásában, hogy adott fertőzés során hogyan formálódik a vírus. Ennek alapján és hasonló vírusokkal végzett korábbi kutatások segítségével kikalkulálták a valószínűsíthető mutációk számát, melyeket egy vírus egy fertőzés során létrehoz.

A kalkulációk szerint egy egyetlen fertőzés alatt a SARS-CoV-2 vírus genomjában nagyjából 0,1 mutáció történik. És mivel az egyes fertőzések között 4-5 nap telik el, elméletileg havonta három mutáció jöhet létre. Ez az eredmény megfelel a más kutatók által tapasztaltakhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára