Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 25. 22:15, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Kilenc év fegyházbüntetésre ítéltek egy fegyveres rablót

Kilenc év fegyházbüntetésre ítéltek egy fegyveres rablót

Fegyveres rablásért kilenc év fegyházbüntetésre ítélt egy nyirádi férfit nem jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék hétfőn, további három rablás vádja alól felmentette a vádlottat.

A vádirat szerint a 28 éves, korábban rablásért már jogerősen elítélt Rácz Róbert Veszprém, Somogy és Vas megyei pénzváltókat és takarékszövetkezeti fiókokat rabolt ki 2010 őszén, összesen csaknem 900 ezer forint zsákmányolva. A törvényszék azonban csak a csöretneki takarékszövetkezeti fiók kirablását látta bizonyítottnak.
Rácz Róbert 2010 novemberében egy "police" feliratú sapkában és ugyanilyen jelzésű kabátban, gumikesztyűben lépett be a csörötneki takarékszövetkezeti fiókba. Felmutatott egy ugyancsak "police" feliratú jelvényt, fegyvert húzott elő, a pénzt követelte, majd a 184 ezer forint zsákmánnyal elmenekült.
A vádirat szerint a nyirádi férfi további három fegyveres rablást is elkövetett.
A rablássorozat október 11-én, a Zala megyei Bucsuszentlászlón kezdődött, amikor egy ismeretlen elkövető sapkában, harisnyával a fején lépett be a helyi takarékfiókba, és egy fegyvernek látszó tárggyal kényszerítette az alkalmazottat a kasszában lévő mintegy 250 ezer forint átadására.
A sapkát viselő, arcát harisnyával eltakaró rabló október 12-én egy balatonlellei pénzváltóban jelent meg, de meggondolta magát, és távozott. Négy nap múlva egy ismeretlen rabló Révfülöpön egy utazási iroda pénzváltójába tért be azzal az ürüggyel, hogy eurót váltana, majd a bevételt követelve fegyvert fogott az alkalmazottra, és a negyedmilliós zsákmánnyal elmenekült. Az utolsó, hasonló koreográfia szerint elkövetett rablás november 8-án, Révfülöpön történt, onnan 201 ezer forintot vittek el.
A Zalaegerszegi Törvényszék szerint a csörötneki rablást egyértelműen Rácz Róbert követte el, a másik három fegyveres rablás vádja alól viszont bizonyítottság hiányában felmentette. Az ítélet indoklásakor elhangzott: a bizonyítékok alapján nem zárható ki, de kétséget kizáróan nem is bizonyítható, hogy a másik három rablást is Rácz Róbert követte el.
A korábban asztalosként dolgozó férfit 2008-ban rablásért három és fél év börtönre ítélték, az újabb rablás elkövetésekor feltételesen volt szabadlábon. Rácz Róbertet különös visszaesőként a Zalaegerszegi Törvényszék kilenc év fegyházbüntetésre ítélte. A nyirádi férfi feltételesen sem bocsátható szabadlábra, és le kell töltenie a korábban kiszabott három év hat hónap büntetését is.
Az ügyész megalapozatlannak és törvénysértőnek nevezte az ítéletet. Álláspontja szerint az ítélet indoklása nem volt meggyőző, mert egyes bizonyítékokat az összefüggéséből kiragadva értékelt, néhány bizonyítékot pedig indokolatlanul kizárt a bizonyítékok köréből. Fellebbezést nyújtott be, amelyben Rácz Róbert bűnösségének megállapítását és az úgynevezett három csapás törvény alapján életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte.
A büntető törvénykönyv (Btk.) 2010 nyarán történt módosítása beemelte a Btk.-ba a "három csapás" bevezetését. Ez a törvénymódosítás "a bűnhalmazatban lévő legsúlyosabb bűncselekmény" büntetési tételének felső határát a kétszeresére emeli, ha azok közül legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekmény.
További szigorítást jelent, hogy ha a büntetési tétel így felemelt felső határa a húsz évet meghaladja, vagy a halmazatban lévő bűncselekmények közül a törvény szerint valamelyikre életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható, az elkövetőre életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni.
Az ügyésznek a hétfői ítélet elleni fellebbezése kiterjed a csöretneki fegyveres rablásra is, amelyben a bíróság megállapította a vádlott bűnösségét. Az ügyész szerint a kiszabott kilenc év fegyházbüntetés törvénysértően enyhe, mert a vádlott feltételes szabadlábra helyezése alatt követte el a fegyveres rablást.
A vádlott enyhítésért nyújtott be fellebbezést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.