Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Július 19. 06:00, hétfő | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Kevesebb mint háromszáz új beteget jegyeztek fel Ukrajnában

Kevesebb mint háromszáz új beteget jegyeztek fel Ukrajnában

Ukrajnában vasárnapra kevesebb mint háromszáz új koronavírusos beteget és mindössze nyolc elhunytat jegyeztek fel, azaz mindkettőből fele annyit, mint az előző napon,

miközben megérkezett az országba az első Moderna-vakcinaszállítmány is.

A több mint kétmillió dózis koronavírus elleni oltóanyag - amelyet az Egyesült Államok kormánya biztosított Ukrajnának a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül - vasárnap délelőtt érkezett meg a kijevi Boriszpil repülőtérre. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a vakcinákat az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szállította le, tárolásáról és elosztásáról pedig az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) fog gondoskodni. Ezt a fajta oltóanyagot Ukrajnában a kollektív oltásra jelentkezett vállalatok dolgozóinak és a korábbi szakaszokban megjelölt, veszélyeztetett foglalkozású, illetve korú csoportoknak szánják.

Július végéig a mostani szállítmányt is beleszámítva körülbelül nyolcmillió dózis oltóanyag megérkezése várható Ukrajnába - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban Ukrajnában 299 új esettel 2 244 196-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 292-vel volt kevesebb az előző napiénál, azaz csaknem a fele, aminek az oka lehet az is, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek.

A halálos áldozatok száma is fokozatosan csökkent az elmúlt napokban. Szombaton mindössze nyolc elhunytat regisztráltak, míg pénteken még 16-an, csütörtökön pedig 17-en haltak bele a betegségbe. A járvány kezdete óta elhunytak száma velük együtt 52 726-ra emelkedett. Eddig 2 181 198-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban 241-en, az aktív betegek száma ugyanakkor most megint nőtt ötvennel, 10 571-re.

Kórházba 382 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg az előző napon számuk 438 volt. A legtöbb új beteget, ötvenet ezúttal az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 638 941-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 422 536-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szombaton 50 435 embert oltottak be az országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.