Városlista
2023. szeptember 28, csütörtök - Vencel

Hírek

2011. Augusztus 24. 07:29, szerda | Kék hírek
Forrás: OrientPress

Kevesebb baleset történt hazánk útjain

Kevesebb baleset történt hazánk útjain

Két százalékkal kevesebb, kimenetelüket tekintve kevésbé súlyos személysérüléses közúti közlekedési baleset történt a magyar közutakon idén az első félévében, mint az előző év azonos időszakában.

A halálos balesetek száma 18 százalékkal, a súlyos sérüléssel járóké 5 százalékkal csökkent, míg közel azonos számú könnyű sérüléssel járó baleset történt, mint 2010 első félévében.

Az autópályákon 3 százalékkal kevesebb baleset történt. Közúti balesetben 264 személy vesztette életét, 66 fővel kevesebb, mint 2010 első félévében. Az ittasan okozott balesetek száma 11 százalékkal csökkent. Az első félévben több mint 6900 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 70 százaléka lakott területen belül. A lakott területen belül okozott balesetek száma a bázisidőszakkal azonos szinten maradt, míg a lakott területen kívül okozottaké 5 százalékkal csökkent. Csaknem 9200-an szenvedtek közúti balesetet. 264 személy vesztette életét, a súlyosan megsérültek száma meghaladta a 2300-at, a könnyen megsérülteké pedig a 6600 főt. A meghalt személyek 46 százaléka vétlen áldozat volt. Gyermekbalesetben 682 gyermek sérült, 86 százalékuk könnyű sérülést szenvedett, és 2 gyermek vesztette életét. A balesetek 58 százalékát személygépkocsik, 8 százalékát tehergépkocsik, 11 százalékát kerékpárosok okozták, a többi jármű, az utasok hibája és egyéb ok miatt bekövetkezett balesetek részesedése 17 százalék. A gyalogosok 6 százalékos arányban voltak okozói a baleseteknek. Ötödével nőtt a segédmotoros kerékpárosok és a motorkerékpárosok által okozott, és 2 százalékkal a kerékpárosok által okozott balesetek száma.

A balesetek 92 százaléka a járművezetők hibájából történt. A kategórián belül a legnagyobb arányt a sebesség nem megfelelő megválasztása képviseli, míg az esetek száma az előző évi időszak szintjéhez képest lényegében nem változott. Az autópályákon az első félévében 3 százalékkal kevesebb baleset történt, mint egy évvel korábban. Az autópálya hosszához mért fajlagos mutatók szerint az M1-es autópályán történt a legtöbb baleset, a száz km-re 29 baleset jutott. Az M1-es autópályán megsérült személyek 33 százaléka külföldi állampolgár volt.

A balesetek 11 százalékában játszott szerepet az alkohol. Az ittasan okozott balesetek száma a bázisidőszakhoz viszonyítva 11 százalékkal csökkent. Régiós bontásban vizsgálva, az előző év azonos időszakának adataihoz viszonyítva idén az első félévben a balesetek száma Nyugat- és Dél-Dunántúlon nőtt, a többi régióban csökkent. A területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma Észak-Magyarországon a legalacsonyabb – 17 szemben az országos 19-es átlaggal. Az ittasan okozott balesetek száma Dél-Dunántúlon 13 százalék, Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon 2, illetve 1 százalékkal nőtt, a többi régióban csökkent.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: baleset

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 27. 06:00, szerda | Kék hírek

Rendőrökre lőttek rá Mórahalom közelében

Rálőttek egy szerb-magyar közös járőrcsoportra a határ vajdasági oldaláról Mórahalom közelében; senki sem sérült meg - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden a rendőrség honlapján.

2023. Szeptember 26. 12:02, kedd | Kék hírek

ORFK: a rendőrség nevében küldenek SMS-t csalók

A rendőrség nevével visszaélve küldenek adathalász SMS-t csalók - figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden közleményben.

2023. Szeptember 25. 15:46, hétfő | Kék hírek

Mentősökre támadt egy ittas férfi, vádat emeltek ellene

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt vádat emelt a Miskolci Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki ittasan az őt ellátó mentősökre támad.

2023. Szeptember 25. 08:55, hétfő | Kék hírek

Vádat emeltek egy 16 éves fiú ellen, aki osztálytársa megölését tervezte

Emberölés előkészületének bűntette miatt vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség egy 16 éves fiú ellen, aki tavaly ősszel egyik osztálytársa megölésére készült - közölte a vádhatóság hétfőn az MTI-vel.