Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Március 05. 08:32, hétfő | Helyi
Forrás: keszthely.hu

Kettős évfordulót ünnepel a gimnázium

Kettős évfordulót ünnepel a gimnázium

A Vajda János Gimnázium fennállásának 240 éves, és az iskolaépület átadásának 120 éves évfordulóját ünnepelték pénteken egész napos programmal Keszthelyen.

Keszthelyen 1772-ben gróf Festetics Pál alapított meg a gimnáziumot. Az évszázadok alatt több formában, más-más évfolyamokkal, és változó fenntartókkal működött az intézmény.

Kezdetben ferences rendi papok nevelték-tanították az ifjúságot, majd királyi intézmény, állami gimnázium is volt az iskola, ezt követően a premontrei rend tartotta fenn évtizedeken keresztül. 1948-ban államosították az intézményt, és fokozatosan négyosztályossá szervezték át. 1990-ig a gimnáziumi osztályok mellett előbb mezőgazdasági, majd közgazdasági és egészségügyi szakközépiskolai, valamint gép- és gyorsíró szakiskolai osztályok is indultak. A nappali rendszerű oktatás mellett felnőttoktatás is működött a levelező tagozaton.

Az iskola fennmaradásáért többször is meg kellett küzdeni, de a város vagy a rend vezetőinek határozott fellépése mindig meghiúsította a gimnázium áthelyezését vagy megszüntetését. Az intézmény már régóta megyei fenntartású intézményként működött, ez év elején került át a Zala megyei Intézményfenntartó Központ fenntartásába. Szeptembertől pedig ismét változik az oktatási forma: elindul a hatosztályos gimnáziumi képzés. Jelenleg a diákok az emelt szintű matematika, biológia, angol vagy német nyelvű osztályokban, illetve a humán és reál jellegű tagozaton tanulhatnak.

1892. augusztus 23-án avatta fel Keszthely lakossága a Schadl János tervei alapján készült új épületet. Az oktatás túlnyomórészt ma is ebben az épületben folyik. Az itt tanulók 1922 óta vettek részt tanulmányi versenyeken. Az 1924-es eredményeket követően a keszthelyi gimnáziumot az ország legsikeresebb intézetének nyilvánították.

A gimnázium 240 éves fennállása tiszteletére rendeztek ünnepséget a Balaton Színházban.
A Vajda János Gimnázium kettős jubileumának ünnepségén beszédet mondott Dr. Rumi Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal igazgatója, majd Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere, aki a gimnázium tanulója volt: nemcsak az iskola történetét, hanem személyes emlékeket, gimnáziumi élményeit is felidézte beszédében. A gimnáziumban folyó kiemelkedő munka elismeréseként Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter miniszteri elismerő oklevelet adományozott az intézménynek. Dr. Réthelyi Miklós miniszter – aki szintén a keszthelyi gimnázium tanulója volt – a 240. éves évforduló tiszteltére rendezett ünnepség résztvevőit levélben köszöntötte. Gondolatatit, középiskolás emlékeit a megyei Kormányhivatal igazgatója tolmácsolta a jelenlevőknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: