Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Május 21. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Kétszáz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma Belgiumban

Kétszáz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma Belgiumban

Kétszáz alá, 192-re csökkent a koronavírussal újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma Belgiumban, ahol a betegség miatt bekövetkezett elhalálozás napok óta mérséklődő mutatója újabb emelkedést mutatott kedden.

Hollandiában meredek emelkedést mutatva újból megközelítette a kétszázat a napi új esetek száma. Luxemburgban megkezdték a teljes lakosság tesztelését.

A belga közegészségügyi szolgálat szerdai tájékoztatása szerint az újonnan fertőzöttek közül 11-et Flandriában, az ország északi, flamand nyelvű régiójában, 57-et Vallóniában, a déli, francia nyelvű területen, 18-at Brüsszel-főváros régióban jegyezek fel. A fertőzés február 2-ára datált belgiumi megjelenése óta 55 983 ember esetében mutatták ki a kórokozó jelenlétét az országban.

Az elmúlt napokban, a koronavírushoz köthető 30 körüli halálesethez képest szerdán 42 elhalálozásról számoltak be. A keddi 50-ről, 58-ra emelkedett a kórházba szállítottak száma, azonban mintegy 30-cal kevesebben, 313-an részesülnek intenzív ellátásban.

Hollandiában az előző napok adataihoz képest növekedett, a kedden közöltekhez képest közel megkettőződve 198-ra emelkedett a fertőzéssel újonnan regisztráltak száma. Jelenleg 44 447 embert tartanak nyilván koronavírussal.

Enyhén emelkedett a járvány következtében elhunytak aránya is. Amíg kedden 21, addig szerdán 33 halálesetről számolt be a holland közegészségügyi intézet (RIVM) szerdán.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium 11 új fertőzöttről és a két halálesetről adott hírt. Ezzel a fertőzöttek listáján 3958 embert tartanak nyilván és 109-en haltak meg a betegségben.



A helyi média tájékoztatása szerint Luxemburg megkezdte a teljes lakosság szűrését. A mintegy 620 ezer lakosú országban kezdetben napi 1500, a hónap végére napi 20 ezer tesztet kívánnak végrehajtani azzal a céllal, hogy elkerüljék a járvány második hullámát és tovább lehessen enyhíteni a rendkívüli intézkedéseken.

Ulf Nehrbass, a luxemburgi egészségügyi intézet vezérigazgatója szerint a tömeges vizsgálat célja, hogy a tünetmentes emberek mihamarabb teljes körűen munkába állhassanak. Ennek érdekében Luxemburg 17 határ menti tesztállomás felállítását is tervezi Belgiummal, Németországgal és Franciaországgal közös határain az ingázó munkavállalók szűrésére - tette hozzá.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, a meghozott intézkedések eredményt hoztak.

Közölte, kormányának terve van a gazdaság újraindítására, a hirtelen jött munkanélküliség felszámolására, a turizmus fellendítésére, valamint a vállalatok támogatására a fenntartható fejlődés érdekében.

Várhatóan június elsején a rendkívüli intézkedéseket részben feloldó csomagot mutat be a kormány, amelyben szó esik majd egyebek mellett az egyházi rendezvények, a misék és istentiszteletek rendjére vonatkozóan is mondta Bettel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.