Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. Június 12. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Készül a nagy kullancstérkép

Készül a nagy kullancstérkép

Az ÁNTSZ adatai szerint akár minden ezredik kullancs hordozza az agyhártya gyulladást okozó vírust, míg a kullancsok 20 százaléka Lyme-kórt is terjeszt. Egy interaktív online térkép segítségével világos képet kaphatunk a világban terjedő állati eredetű fertőző betegségekről – köztük a kullancsok okozta betegségekről is -, így hatékonyabban tudunk ellenük védekezni.

A térképet egy kanadai kutatócsoport fejlesztette ki, és a világ minden tájáról felkérnek majd állatorvosokat, hogy aktuális információkkal segítsék munkájukat.

A térkép a társállatról az emberre terjedő betegségek megfékezésében is nagy segítség lehet majd. „Ha ismerjük az állati megbetegedések pontos helyét, lokalizálni tudjuk őket, és előre tudjuk jelezni az emberekre leselkedő veszélyeket is. Ez különösen fontos, olyan súlyos betegségek esetében, mint a kullancs által terjesztett Lyme-kór. ” –mondta Dr. Máté László, az egyik legnagyobb állategészségügyi cég, a Ceva Csoport zónaigazgatója.

A Lyme borreliózis kórokozójával fertőzött kutyából vért szívó kullancs átadhatja a betegséget egy embernek is, így a kutyák kullancs elleni védelme közvetve az ember egészségének védelmét is szolgálja. Lényeges, hogy a kutyák kezelése olyan készítménnyel történjen, amelynek van repellenes, azaz csípésmegelőző hatása.

„Mindannyiunk számára kulcsfontosságú, hogy létrejöjjön egy ilyen világ szintű összefogás, és nagyon bízom benne, hogy a magyar állatorvosok és kutatók is aktívan hozzájárulhatnak majd a rendszer sikeréhez.” – tette hozzá Dr. Máté László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink