Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 24. 08:13, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Karácsony Gergely: nem engedünk abból, hogy Magyarország köztársaság legyen!

Karácsony Gergely: nem engedünk abból, hogy Magyarország köztársaság legyen!

Nem engednünk \'56-ból, nem engedünk \'89-ből és nem engedünk abból, hogy hazánk egyszer a szabad és egyenlő polgárok közös otthona, köztársaság legyen

- mondta a főpolgármester hétfőn, a fővárosi önkormányzat és civil szervezetek az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján tartott budapesti ünnepi demonstrációján, amelyen bejelentette: vállalja, hogy létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra.

Karácsony Gergely az Oktogonnál, Szabadság! Érted. címmel meghirdetett rendezvényen úgy fogalmazott: "Október 23-a a köztársaság ünnepe: az 1956-os forradalomban születetett köztársaságé, az 1989. október 23-án kiáltott harmadik magyar köztársaságé, és azé a negyedik köztársaságé, amit a szívünkben hordunk."

Köztársaságban élni annyit tesz, hogy igyekszünk jól bánni egymással - mondta a főpolgármester, hozzátéve: az 1956-os forradalom hősei ilyen közös hazát akartak.

Kiemelte, a forradalom szimbóluma, a lyukas zászló világos üzenet azóta is: "a nemzeti összetartozás csak akkor lehetséges, ha senki, semmilyen ideológia nevében, senkinek nem akarja megmondani azt, hogy hogyan kell szeretni a hazát".

Az '56-osok tudták, hogy csak bátor nemzet lehet szabad, és azt is, hogy csak az együvé tartozás ad egy nemzetnek bátorságot. Nem rajtuk múlt, hogy akkor ez a bátorság nem hozhatta el a szabadságot - mondta Karácsony Gergely, aki Faludy György versét idézve hangsúlyozta: 1956 azóta is csillag. "A magyar nemzet legszebb arca, amit csak akkor láthatunk meg, ha felemeljük a fejünk. Magas erkölcsi mérce. Csak remélni merem, hogy nem túlságosan magas" - fogalmazott.

Karácsony Gergely történelmi paradoxonnak nevezte, hogy 1956 Magyarországa hiába lett volna méltó rá, nem lehetett szabad, 1989 Magyarországa pedig hiába lehetett szabad, "bő három évtized tévelygései" után sajnos úgy tűnik, nem tudott elég méltó lenni rá.

Az 1989 és 2010 közötti harmadik köztársaság a magyar történelem legreménytelibb kísérlete volt annak, hogy mi, magyarok végre igazi köztársaságban élhessünk - mondta, majd úgy fogalmazott: "reménytelei kísérlet volt, de elbukott. Mi, magunk buktattuk meg, mert nem hittünk benne eléggé. Nem voltunk elég bátrak, márpedig gyáva népnek nincs hazája".

Karácsony Gergely kijelentette: a köztársaságot kivették az ország nevéből és lépésről lépésre kivették az állam működéséből is. "Ma az állam a köz társasága helyett részvénytársaság, a köz érdeke helyett a magánérdeket képviseli. Az állam oda nyomul be, ahol semmi keresnivalója, és kivonul onnan, ahol dolga lenne" - fogalmazott.

A főpolgármester szavai szerint a köztársaság ügye mégsem veszett el teljesen, csak egy kicsit illegalitásba vonult. Azt mondta, hiába száműzték a köztársaságot a törvényekből, ott van a tanárok és diákok mozgalmában, a szakszervezetekben, az elesetteket támogató civil szervezetekben, a környezetszennyező beruházások elleni tiltakozásokban, a polgárjogi mozgalmakban, a civil közösségben és a szabad önkormányzatokban.

Mint mondta, ma Budapesten nem az ellenzék van hatalmon, hanem a budapestiek. Ezért ma Budapest köztársaság, és az is marad - fűzte hozzá. Megjegyezte: amikor azt mondja, Budapest köztársaság, akkor nem azt mondja, hogy a főváros hátat fordít az országnak. "Épp ellenkezőleg, tudjuk, hogy a nemzet fővárosának lenni óriási felelősség, és Budapest 150 éve tudatában van ennek a felelősségnek."

A főpolgármester kijelentette: "Budapest erős, a Budapest-köztársaság erős és megingathatatlan, ez ad hitet minden magyarnak, hogy lesz még magyar köztársaság".

Szólt arról is, a rendezvény híd a köztársasági eszmét képviselő civilek és önkormányzatok között, ami nagyon fontos szövetség, de még nem teljes. A köztársasági oldal pártjainak is csatlakozniuk kell hozzá - mondta, majd úgy fogalmazott: "sajnos ők időnként azzal vannak elfoglalva, hogy ki közülük a legnagyobb kicsi és nem azzal, hogyan teszünk végre közösen nagy dolgokat".

Szerinte a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választás egy napra tétele "csapda", nem szabad belegyalogolniuk.

"Én vállalom, hogy heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra" - közölte Karácsony Gergely, hozzátéve: azzal, akivel lehet.

Azt mondta: mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesedni, mert a köztársaság ügye a nemzet fővárosában igenis sikerre van ítélve.

A főváros ünnepségén a Tanítanék Mozgalom képviselői az oktatás tönkretételével vádolták a kormányt: bűnös abban, amit "a gyermekeinkkel és az oktatással tesz". Mint elmondták, elegük lett abból, ahogy a pedagógusokkal, a közalkalmazottakkal bánik a hatalom, ezért választották a polgári engedetlenség eszközét.

Miközben kereszténynek és családbarátnak mutatják magukat, erodálták az oktatást és a pedagógus szakma becsületét. A magyar iskola nem gondolkodni tanít - hangoztatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk