Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Január 23. 07:49, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kamatemelést vár a piac a magyar jegybanktól

Kamatemelést vár a piac a magyar jegybanktól

Az Equilor elemzői szerint a jegybank górcsöve nem a napi mozgásokra helyezi a hangsúlyt, ezért továbbra is 50 bázispontos kamatemelésre számítanak az elemzők, amivel 7,5 százalékra emelkedne az alapkamat.

A kötvény- és a forintpiacon már teljesen beáraztak egy ilyen döntést a szereplők, ezért csalódást vagy éppen meglepetést az okozna ha nem vagy éppen csak 25 bázisponttal szigorítana a jegybank.

A legfrissebb trendek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a Magyarországnak az EU-val,illetve az IMF-fel a várt hitelmegállapodás kapcsán formálódó kapcsolata elsős számú piacmozgató tényező – ezt már a CIB Bank elemzői írják. A forint historikus mélypontra kerülése január folyamán felvetette egy esetleges rendkívüli kamatemelés lehetőségét, a pénzügyi stabilitás megőrzése, illetve egy túlzott leértékelődésből adódó inflációs kockázatok kivédése érdekében. A Monetáris Tanács ezen veszélyeket kiemelve verbális intervencióval felérő közleményeket bocsátott ki.A CIB elemzői szerint ugyanakkor az EU-val,illetve az IMF-fel történő megállapodás irányába tett legfrissebb lépések alapján nincs szükség rendkívüli, megelőző jellegű kamatemelésre. Ugyanakkor a forintban denominált eszközökkel szemben elvárt kockázati prémium relatíve magas maradt és a piaci szereplők továbbra is kockázatokat látnak a gazdaságpolitika alakulását illetően. Mindezek alapján az elemzők szerint a Monetáris Tanács január 24-i kamatdöntő ülésének legvalószínűbb kimenetele egy 50 bázispontos kamatemelés. Ez még csak részben szüntetné meg a jegybank „lemaradását” a piaci árazáshoz viszonyítva. Ugyanakkor ha az EU/IMF megállapodás létrejön, akkor nem lesz szükség további szigorításra.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.