Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2010. Június 03. 22:32, csütörtök | Helyi
Forrás: Keszthely.hu

Június első hétvégéjén Város Napja Keszthelyen

Június első hétvégéjén Város Napja Keszthelyen

Hagyományosan a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar zenés ébresztőjével indul a városnapi programsorozat június 5-én szombaton.

A 9 órakor kezdődő szentmisét Tatár Sándor atya, premontrei öregdiák celebrálja, utána vendég olasz fúvószenekar ad térzenét. A Vajda János Öregdiákok Egyesülete jóvoltából a gimnázium homlokzata új toronyórát kap, ennek avatása is szombat délelőtt zajlik. Szintén szombaton előbb Rakos Józsefnek, a kastélykönyvtár egykori igazgatójának emléktábláját, majd a sétálóutcai tértextileket avatja fel Ruzsics Ferenc polgármester. A programsorozat része Keszthely Város Sakkbajnoksága, mely a Festetics kastély konferenciatermében zajlik a nap folyamán.


Keszthely tiszteletbeli magisztrátusa június 4-én tartja ülését, melyen a város vezetése tájékoztatja a tagokat a közelmúltban történt változásokról és az elkövetkező évekre tervezett városfejlesztési elképzelésekről. A magiszterek a másnapi ünnepi képviselőtestületi ülésen számolnak be véleményükről és javaslataikról a megtárgyalt témákban. Szintén az ünnepi ülés napirendi pontja a város által alapított kitüntető címek, valamint az „Ezer Éves Zala" emlékérem átadása.


A Fejér György Városi Könyvtár kezdeményezésére megjelent a Keszthelyi Életrajzi Lexikon, melynek bemutatója a városnapi ünnepség részét képezi. A kötet azon személyek rövid életrajzát tartalmazza, akik a város közéletében fontos szerepet játszottak, saját szakterületükön a legjobbat nyújtották, maradandót alkottak és tevékenységükkel emelték a város rangját.


Kiállítás-megnyitó és koncertek színesítik a programot: a Balaton-parton zenél a Boombatucada ütősegyüttes és a Keszthelyi Jazz Műhely. Este a Fő téri plébániatemplomban C. Tóth Zoltán „Missa Salve Regina - A Keszthelyi Mise" című darabjának bemutatója tekinthető meg.


A vasárnap a Georgikon Futammal indul a program - a Balaton-parton már második alkalommal kerül sor az alternatív hajtású autók versenyére. Délután török teadélután és hastáncgála lesz a színházban, este pedig a Balaton-partra, a Ghymes együttes ingyenes koncertjére vár minden érdeklődőt a város.

A részletes program itt olvasható.  


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 24. 08:13, szerda | Sport

Ötgólos győzelmet aratott a BL selejtezőben a Ferencváros

A Ferencváros kedden meggyőző sikerrel kezdte meg szereplését a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében: a második forduló első, hazai felvonásán 5-0-ra verte a walesi The New Saints csapatát.

2024. Július 24. 08:12, szerda | Belföld

Profession.hu: a magyar munkavállalók elsősorban a bér alapján választanak munkahelyet

A munkavállóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen

2024. Július 24. 08:10, szerda | Életmód

Több mint nyolcvan éve a múlt vasárnap volt a legmelegebb nap a világon

Vasárnap, július 21-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a világon a feljegyzések kezdete, azaz 1940 óta; a globális átlagos felszíni hőmérséklet ezen a napon 17,09 Celsius-fok volt