Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 23. 14:13, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Jókor jött az eső

Jókor jött az eső

Míg az őszi és kora tavaszi vetésű növénykultúrákban jelentős károkat okozott a korábbi szárazság és az áprilisi fagy, addig a kenyérgabonának és a kapásoknak a szélsőséges tavasz nem ártott...

Az eső pedig jókor érkezett Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója.

Kiss Róbert emlékeztetett: a csapadékmentes március után áprilisban rendkívül szeszélyesen alakult az időjárás a Közép-Tisza vidékén, ahol a szélsőségek jellemezték a hőmérsékletet és a csapadékeloszlást egyaránt.

A kevésbé jó vízgazdálkodású talajokon, ahol csapadék is kevesebb hullott, a jórészt március elején kelt őszi árpán és őszi búzán április elején már a csapadékhiány jelei mutatkoztak. Az elmúlt hetekben hullott eső azonban kedvező hatással volt a szomjazó növénykultúrákra – tette hozzá a szakember.

Rosszul áll a szénájuk

Az őszi árpa fejlettsége termőhelyenként eltérő. Vannak szép állományok, de több az alacsony szárú, gyengén fejlett árpa. Az időszerű növényvédelmi munkák közül mostanában a lombvédelem különösen nagy jelentőséggel bír, e növény esetén ugyanis az egészséges zászlóslevél a jó termés egyik alapja – hangsúlyozta.

Az őszi 25 000 hektáros vetésterülethez képest a Szolnok megyében csupán mintegy 6500 hektáron megmaradt káposztarepce táblák még kedvezőtlenebb képet mutatnak: a csapadékhiány miatt helyenként az oldalágak száma elmarad az optimális mértékűtől.

Jót tett az eső

Április elején megkezdődött és mára lényegében befejeződött a megyében a kapások közül a legnagyobb – 80 619 hektáros – termőterületre tervezett növény, a napraforgó, majd az ezt követő – 52 837 hektárra előirányzott – szemes kukorica vetése. A vetési szándékhoz képest nagyobb területen földbe került kukorica és napraforgó állományok az április második felében hullott csapadék hatására szépen kisoroltak, fejlettségük megfelelő.

A főbb tavaszi növények közül tavaszi árpából 7173 hektárt, zabból 3890 hektárt, magborsóból 1360 hektárt vetettek az idén az Alföldnek ezen a részén gazdálkodók. Az említett korai vetésű növények fejlődésére is rányomta a bélyegét két csapadékszegény kora tavaszi hónap. A megyében elvetett mintegy 2000 hektár ipari mákból mára alig maradt: a csapadékhiány, a böjti szelek, a tavaszi fagy, majd a hirtelen jött nagy meleg egyaránt károsította e növényt – közölte Kiss Róbert.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.