Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Augusztus 13. 09:30, péntek | Helyi
Forrás: indexbalaton.hu

Jó hír a horgászoknak: van hal a Balatonban!

Jó hír a horgászoknak: van hal a Balatonban!

Az idén összesen 200-210 millió forintot fordít haltelepítésekre a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. Július közepéig mintegy 105 tonna, két- és háromnyaras pontyot telepített a Balatonba, az ősszel pedig további 250 tonna víz

Varga László, a cég elnök-vezérigazgató nyilatkozata alapján a társaság a legnagyobb mennyiséget adó pontyból akkor tud a legtöbbet a vízbe helyezni, ha a halakat nem a piacról szerzi be, hanem maga termeli meg azokat megfelelő halastavakban. Ennek érdekében vagyonkezelésbe venné a Balatoni Halászati (BH) Zrt. tulajdonában maradt tógazdaságok egy részét.



Július közepéig mintegy 105 tonna, két- és háromnyaras pontyot telepített a Balatonba, az ősszel pedig további 250 tonna vízbe helyezését tervezi a BHN. Tavasszal 15 tonna, júliusban 90 tonna pontyot juttattak a tóba. Az eddig telepített halakat a piacon vásárolta a vállalat, az őszi mennyiséget azonban a Balatoni Halászati Zrt. tulajdonban lévő, balatonlellei, irmapusztai, buzsáki és fonyódi tógazdaságokból szállítaná a magyar tengerbe. Ennek érdekében e tógazdaságokat vagyonkezelésbe venné a Balatoni Halászati Zrt.-től. Az átalakított Balatoni Halászati Zrt. tulajdonában maradtak a tógazdaságok, miközben a cégből kivált Balatoni Halgazdasági Nonprofit örökölte a halgazdálkodással kapcsolatos teendőket A balatoni halutánpótlással kapcsolatban komoly bizonytalanságot okoz, hogy a vagyonkezelési ügyek máig sem rendeződtek.



Jóval nagyobb, 260-270 millió forintos összkiadással kellene kalkulálni abban az esetben, ha a teljes pontymennyiséget a piacról kellene megvenni. A cég a júliusban telepített pontyok kilóját 580 forint plusz áfáért szerezte be, míg a halakat a tógazdaságokban ennél jóval olcsóbban adják. A megfelelő rotációhoz 550-600 hektáros vízfelületre lenne szükség, amelyet a három említett tógazdaság biztosíthatna. Így - 350 tonnás éves pontytelepítéssel számolva - hosszabb távon is be lehetne rendezkedni arra, hogy a BHN 100 tonnát piaci vásárlásból, 250 tonnát saját termelésből juttasson a Balatonba.


Az elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint a társaság a halászati-horgászati területi engedélyekből, az állami támogatásokból és a (busa) halászati bevételekből teremti elő forrásait.



A pontyok mellett már a vízbe helyeztek 250 ezer darab előnevelt csukát, az ősszel pedig 50 ezer darab egynyaras süllőt és 10 ezer darab egynyaras compót is a vízbe juttatnak. A vállalat emellett arra is törekszik, hogy a halbölcsők és az ívóhelyek kialakításával a Balaton saját halszaporulatát is növelje.
A Bakony - Balaton Horgász Szövetség (BBHSZ) elnöke szerint negyven éve nem volt ilyen jó együttműködés a halgazdálkodó cég és a horgászok között, mint most.



A Balatoni Halászati Zrt. és a horgászok között az okozta a konfliktust, hogy a cég a telepítések mellett kereskedelmi halászatot is folytatott, ami ellentmondásos helyzeteket szült. A halászati társaság tavalyi átalakításával a jogutódjának számító BHN már nonprofit jelleggel működik, és legfeljebb gyérítő halászatot folytat a Balatonban a nem kívánatos halfajoknál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.