Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 11. 09:43, csütörtök | Helyi
Forrás: METROPOL-Kiss András

Jó szezonra számítanak a Balaton-parton

Jó szezonra számítanak a Balaton-parton

A hazai turisztikai desztinációk közül a magyar tenger messze a legnépszerűbb:

az idei felmérésben a belföldön utazók 33 százaléka jelölte meg a Balatont úti célként.

Kapcsolódó anyagok
18 százalékkal több a külföldi vendég
Nagyon Balaton
Bécs legjobb kerthelyiségei
Balatonfűzfőn strandot avattak
Forgalomnövekedés a balatoni előszezonban
A balatonboglári Gömb
Balatoni programajánló
A jó idő jelenti a jó szezont a Balaton-parton

– Mi mindig jó szezonra számítunk, csak ez nem minden évben jön be – mondta nevetve egy északi parti büfés. Ők szerencsések, hiszen a közelben több tábor is van, így ha nincs is hőség, a gyerekcsoportok akkor is lejönnek a strandra, és megveszik a lángost, a palacsintát.

Nem ilyen bizakodók a strandosok. Nekik mindenképp szükségük van a kánikulára, hogy jól sikerüljön a szezon. Tavaly jó évet zártak, de idén többen a két évvel korábbihoz hasonló, borúsabb, a strandolásnak nem kedvező időjárásra számítanak. A jelentős roham júliustól jöhet, júniusban főleg azok vannak a tó partján hétvégente, akiknek itt van nyaralójuk. Ők pedig általában csak délután, néhány órára jönnek le a partra.

– Bízunk benne, hogy a balatoni turizmus tudja hozni a tavalyi számokat, sőt, enyhe növekedésre is számítunk – mondta lapunknak Benkő Krisztina, a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője. A partnereik kedvező előfoglalási adatokról számoltak be, ezért bizakodón tekintenek előre. A Balaton vízállásával sincs probléma, a víz minősége kitűnő, az idei fejlesztések nagy része pedig a szezon kezdetére beérik.


Kedvező év eleji adatok
Az év első négy hónapjában – a kevés hosszú hétvége és a rapszodikus tavaszi idő ellenére – az előző év hasonló időszakához képest némi növekedés mutatható ki a regisztrált vendégéjszakák számában. A külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 4,5 százalékkal nőtt.

A balatoni kompok forgalma 2,4, a személyhajók forgalma 5,4 százalékkal nőtt az előszezonban a tavalyi év azonos időszakához képest. A Balaton legnagyobb településén, Siófokon is emelkedett a vendégéjszakák száma. Szintén jó szezont jelez előre a balatoni vendéglátósoknak a Magyar Turizmus Zrt. tavasszal készített, a nyári utazási terveket vizsgáló felmérése. Egyrészt, mert a tavalyi évnél valamivel többen jelezték, hogy terveznek valamilyen utazást a nyári főszezonban, másrészt, mert a biztosan utazók több mint hetven százaléka belföldön fog nyaralni.

Márpedig a hazai turisztikai desztinációk közül a magyar tenger messze a legnépszerűbb: az idei felmérésben a belföldön utazók 33 százaléka jelölte meg a Balatont úti célként. A lista második helyén az Észak-Magyarország régió szerepel 12 százalékkal. A strandosok várakozásait a kutatás is visszaigazolta, amelyben arra is rákérdeztek, mikor tervezik a nyaralók az utazást. A válaszadók csaknem fele júliust és augusztust jelölte meg, tehát valóban ekkor jelenhet meg a legtöbb turista a Balaton-parton is.

Az persze mindig nagy kérdés, hogy mihez tudnak kezdeni a nyaralók, ha éppen az időjárás nem kedvez a pancsolásnak. A tó körüli turisztikai fejlesztések egy része is azt célozza, hogy erre az esetre is tartalmas szórakozást tudjanak kínálni a turistáknak. Már csak azért is, hogy egy-egy kedvezőtlenebb nyár se riassza el a nyaralókat.

– Ha nyáron nem süt a nap, rosszabbra fordul az időjárás, akkor is számtalan programlehetőség elérhető, kezdve a kaland- és tematikus parkok kínálatával, a Balaton körüli kiállítóhelyeken, múzeumokon át egészen az állatparkokig és a Balatoni Bringakörútig – mondta Benkő Krisztina. Szerinte kedveltek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyei, látogatóközpontjai, a kijelölt tanösvények, illetve a sétahajózás is.

A konkrét fejlesztési tervek alapján is úgy tűnik, hogy a Balaton egyre inkább meg akar felelni az MT Zrt. idei kampányszlogenjének, amely úgy szól: „Nem csak vízpart!” Még ebben az évben interaktív élménytérré alakítják a 200 éves Festetics-pincét, és megnyílik a Bock Bisztro Balaton Vonyarcvashegyen. 2014-re például elkészül többek között egy új gyógyászati központ és egy ökoturisztikai látogatóközpont Balatonfüreden, a tapolcai Tavas-barlang látogatóközpontja, felújítják a szigligeti várat, és élménysétányt alakítanak ki Balatongyörökön.
Kiváló a víz
• A 2010–2012 közötti riasztó vízszintcsökkenés megállt, a Balaton 2013 januárja és áprilisa között visszatöltődött jó minőségű csapadékvízzel. A tó így jól vitorlázható.
• A vízügyi szakemberek a tó vízszintjét a hatóságilag meghatározott 110 centiméteres nyári maximális üzemvízszint körül, vagy a felett, 115–118 centiméteren igyekszenek tartani. Így ha a következő hónapokban kevés lesz is a csapadék, sportolásra, fürdőzésre akkor is alkalmas marad a tó mélysége.
• A biológusok szerint a Balaton ökológiai vízminősége az európai uniós szabványok szerint kiváló.
• A víz színe a benne élő algák miatt zöldeskék árnyalatú. A zavarosság azonban nem szennyeződés, ez az oldott ásványi anyagoknak köszönhető.
Néhány idei turisztikai újdonság
Balatonfenyves
Összesen 52,7 kilométernyi, táblákkal jelzett és pihenőhelyekkel kiegészített túraútvonalat jelöltek ki, melyek kerékpárral és gyalogosan is teljesíthetők. A Nagyberek csatornahálózatán borkóstolóval egybekötött kajak-kenu
túrákat indítanak. Emellett a régió egyetlen kisvasútján, a Balatonfenyves és Somogyszentpál közötti vonalon 38 ülőhelyes kerékpárszállító kocsi is forgalomba állt június 22-én. A nyári szezonra egy további, 54 ülőhelyes kocsit is felújítanak, valamint egy nagyobb teljesítményű Mk48-as dízelmozdony is érkezik.

Tihany

Egy csaknem kétéves fejlesztés eredményeként megújult a város főtere, melyet Mádl Ferenc néhai köztársasági elnökről neveztek el. Emellett több tematikus sétaútvonalat alakítottak ki, melyek a helyi nevezetességeket mutatják be. Megújult a turistákat kiszolgáló infrastruktúra, újjáépült a füredi öbölre legszebb panorámát kínáló Pisky sétány, valamint létrejött egy új rendezvénytér a Visszhang parkoló helyén.

Keszthely

Április 24-én nyílt meg a keszthelyi Georgikon Majormúzeum Élménygazdasága. Az új kiállítóhely a Georgikon majorban folytatott mezőgazdasági tevékenységnek állít emléket, bemutatja a korabeli gazdálkodást, a régi szőlő- és gyümölcstájfajtákat, a jellemző szántóföldi, konyhakerti és fűszernövényeket, és egy baromfiudvarban az őshonos haszonállatfajtákat.

Balatonboglár

A Családbarát Boglár projekt keretében a déli Balaton-part egyik legrégebbi szabad strandján, a Platán strandon június 8-án átadták a Boglári Buborék nevű élményfürdőt és vizes játszóparkot, valamint a hozzá tartozó sportpályákat.

Hévíz

A Balaton-közeli város önkormányzata Korok és Borok elnevezéssel tematikus sétautat tervez kialakítani a település egregyi városrészében. A mintegy félmilliárd forint összegű támogatás segítségével az évezredes történelmi és kulturális örökséget a gasztroturizmussal akarják majd összekapcsolni.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.