Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. December 12. 22:15, szerda | Helyi

Jégen tartózkodás szabályai

Jégen tartózkodás szabályai

Befagy lassan a Balaton, így ideje feleleveníteni a jégre lépés szabályait.

Jégen tartózkodás szabályai


Fagypont alá süllyedt a levegő hőmérséklete, a szabad vizek felülete pedig fagyásnak indult. Zala megye bővelkedik tavakban, folyókban, amelyek, ha nem kellő óvatossággal és felelősséggel cselekszünk, veszélyeket hordozhatnak magukban. Ilyen kiemelt veszélyt jelent a vizeink jégfelületén tartózkodás is.

Általános érvényű az a szabály, hogy a szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, ahol ezt nem tiltják, azonban ott is csak akkor, ha a jég már megfelelő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.
(Ahhoz, hogy a jégről elmondható legyen, hogy az kellő szilárdságú, teljesülnie kell több feltételnek: a jég minden pontjában legalább 12 cm vastagságú, a felszíne sima, tehát a fagyás időpontjában erős, viharos szél nem fújt.)

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

a) éjszaka és korlátozott látási viszonyok között;
b) járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével;
c) kikötők és veszteglőhelyek területén;
d) folyóvizeken és azok mellékágain.

Aki a szabad vizek jegén tartózkodással kapcsolatos szabályokat megszegi, azzal szemben helyszíni bírság szabható ki, illetve vele szemben a jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt szabálysértési eljárás is kezdeményezhető.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai elkövetnek mindent, hogy ne történhessen baleset, illetve tragédia, ezért visszatérően fogják ellenőrizni a szabad vizeket. Állandó felügyeletet biztosítani azonban nem lehetséges, ezért a zalai rendőrök megkérnek mindenkit, hogy a tilalmakat, illetve a veszélyhelyzetre történő figyelmeztetéseket vegyék komolyan.


Jégkitermeléssel kapcsolatos tudnivalók:

Aki jégen jégkitermelést folytat, vagy a halak oxigén ellátását biztosító, egy négyzetméternél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet – egy méter magasságban elhelyezett, legalább 10 centiméter széles – piros-fehér csíkozású korláttal körbe keríteni. A kihelyező a jégmentessé vált területet jelző eszközöket köteles eltávolítani a figyelmeztető jelzés elhelyezésére okot adó körülmény megszűnésekor.

Aki a jégen egy négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni.

Jégkitermelés, vagy más jégen történő munkavégzés esetén a munkáltató köteles figyelőszolgálatot szervezni, és mentő eszközöket biztosítani.

IJ

Címkék: baleset, felhívás, jég

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: