Városlista
2021. május 18, kedd - Erik, Alexandra

Hírek

2020. December 09. 09:00, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Ismét emelkedik az új fertőzöttek száma Hollandiában

Ismét emelkedik az új fertőzöttek száma Hollandiában

Hollandiában ismét emelkedik a koronavírusos fertőzöttek napi száma, szigorúbb korlátozások várhatók a karácsonyi ünnepek előtt - jelentette be Mark Rutte kormányfő keddi esti sajtótájékoztatóján.

Mivel az azonosított fertőzöttek mellett a kórházi kezelésre és intenzív ápolásra szorulók aránya is nőtt múlt héten ismét, a miniszterelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy a háztartások háromnál több vendéget fogadjanak az ünnepek alatt.

Mint mondta, a lakosságnak meg kell hoznia azt az áldozatot, hogy lemond a tágabb családi körben tartandó ünneplésről, a fertőzés terjedésének lassítása érdekében. Rutte továbbá otthon maradásra buzdította az embereket, és felhívta a figyelmet arra, hogy a karácsonyi bevásárlást egyedül végezzék, ügyelve a higiéniai szabályok betartására.

Hugo de Jonge, a holland kormány egészségügyi minisztere azzal biztatta a lakosságot, hogy amennyiben betartják az előírásokat, január közepétől némi lazítás várható, szóba jöhet például a vendéglátóipari egységek "óvatos újranyitása". Közölte azt is, hogy a kormány az enyhítések elrendelése előtt a legnagyobb szigorral ellenőrzött helyi hatásvizsgálatokat fog végezni.

Kedden a holland közegészségügyi intézet az új fertőzöttek számának aggasztó, az előző heti adatokhoz képest 27 százalékos növekedéséről számolt be. A vírus egyre több idősotthonban terjed. A halálos áldozatok száma viszont csökkent, a múlt héten 338 ember lett a járvány áldozata az előző heti 400 után. A Covid-19 betegségben elhalálozottak száma már tízezer felé közelít.

Az országot október közepe óta részlegesen lezárva tartják, a vendéglátóipari egységek bezárása és a társadalmi összejövetelek korlátozása némiképp lassította a vírus terjedését, ám a csökkenés üteme az utóbbi két hétben megtorpant.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 18. 10:51, kedd | Külföld

Néhány angliai körzetben dominánssá vált a vírus indiai változata

Néhány angliai körzetben most már az új típusú koronavírus indiai variánsa az új fertőzéseket okozó domináns változat - jelentette be hétfőn Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

2021. Május 18. 09:49, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 163,4 millió, a halálos áldozatoké 3,38 millió a világon

A világon 163 413 904 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 386 457 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

2021. Május 18. 09:09, kedd | Külföld

Továbbra is benzinhiány sújtja az Egyesült Államok egyes részeit

Továbbra is benzinhiány sújtja az Egyesült Államok keleti partjának nagy részét, a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben a benzinkutak többségénél nem lehet üzemanyagot venni - számolt be az amerikai sajtó.

2021. Május 18. 08:37, kedd | Külföld

Moszkva jövőre újabb női űrhajóst küld a Nemzetközi Űrállomásra

Anna Kikina személyében Oroszország 2022 őszén ismét női kozmonautát küld a Nemzetközi Űrállomásra - jelentette az Interfax hírügynökség a Gagarin Űrhajósfelkészítő Központ honlapján hétfőn közölt anyagokra hivatkozva.