Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Április 02. 08:43, kedd | Helyi

Ismét az áprilisi tilalomról

Ismét az áprilisi tilalomról

A tavaly novemberi, siófoki központunkban tartott fórumunkon

- ahol a Balaton-parti horgászegyesületek közül 43 egyesület képviselője vett részt – a jelenlévők támogatták a balatoni horgászrendet, nem tettek megjegyzést az áprilisi tilalommal kapcsolatban. Az idei közvélemény kutatásunkon pedig (a FeHoVá-n, illetve a HIT csarnokban) a kérdőívet kitöltők kétharmada (66,21%) a jelenlegi, vagy annál szigorúbb szabályozást felvető lehetőséget választotta. Az utóbbi időben viszont két levél is érkezett, amely a Balatoni Horgászrend 5. pontjának megváltoztatását kéri.

A balatoni horgászrend 5. pontja szerint „Április 1. és április 30. közötti időben csak partról lehet horgászni. Ebben az időszakban vízi járműről (vitorlás, csónak, stb.), fürdőeszközről, illetve parti bejáróval nem rendelkező víziállásról (stégről) horgászni TILOS!”. A közelmúltban két levelet is kaptunk ezzel kapcsolatban. Bár az első levélre, amelyet a Veszprémi Elektromos H. E. elnökétől továbbított társaságunkhoz Dr. Táncsics Aladár, a BBHSZ elnöke, már korábban válaszoltunk horgászkérdések rovatunkban, most a Balatonedericsi H. E. hasonló tartalmú levele okán ismételten összefoglaljuk, hogy milyen indokok magyarázzák a horgászrendben szereplő korlátozást.

Először is tisztázni kell, hogy – amint azt már sokszor, sok helyen kommunikáltuk –, Társaságunk a Balatoni Horgászrendben április hónapra vonatkozóan nem csónakos tilalmat rendelt el, hanem általános tilalmat, amelyből eleve engedményt jelent a parti horgászat engedélyezése. Ennek oka, hogy a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársaival végzett konzultációk alapján az derült ki, hogy a horgászok többségének kérésére visszaállított általános tilalommal elsősorban a Balaton süllőállományát kell védeni! A pontyállomány természetes reprodukciójára amúgy sincs reális lehetőség, részben a ponty ívóhelyek korlátozott volta, részben pedig a Balaton ponty-ivadék eltartó képességének igen alacsony szintje miatt. A legkedveltebb horgászhal, a pontyállomány biztosítása főként a telepítések révén valósulhat meg.

A süllő természetes szaporodására azonban jó esély van, éppen ezért került a tilalom áprilisra, és éppen ezért volt lehetőség feloldani a parti horgászat tilalmát, hiszen a süllők ívó helyei döntő többségben partról nem érhetőek el.

A márciusi-áprilisi süllőt védő szabályrendszer pozitív hatására egyébként máris érezhető. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vizsgálatai azt igazolták, hogy hosszú évekre visszamenőleg a tavalyi volt a legsikeresebb süllőívás, és a horgászok visszajelzései alapján is javultak a süllőfogási lehetőségek. A fogási naplók tanulsága szerint minimum 64 995 kilogrammnyi süllőt vittek el a tavalyi év során a horgászok, az éves nyílt vízi jegyet váltók pedig átlagosan 30,77 kg süllőt fogtak fejenként.

Az az intézkedésünk viszont, amellyel tavaly a süllő tilalom vége előtt, már április 16-án feloldottuk a nyílt vízi horgászati tilalmat, nagyon rossz tapasztalatokkal szolgált. Egyrészt a feloldás is sok horgász felháborodását váltotta ki (mint ahogyan arról honlapunkon is beszámoltunk), másrészt a horgászok egy része visszaélt az engedménnyel, mert a feloldás napján már kinn álltak a csónakok a kövezéseken, és a „horgászok” távcsővel is jól láthatóan fogták a süllőket. Két orvhorgászt sikerült is elfognunk a rendőrség segítségével, egyiküknél 49, másikuknál 22 db süllőt találtunk.

A felvetést tévő két horgászegyesületnek írt válaszunkban azt is kiemeltük, hogy ismereteink szerint a horgászok, horgászszervezetek többsége elégedett a Balatoni Horgászrenddel. Erre vall a november 24-én Társaságunk központjában összehívott, a Balaton-parti horgászegyesületek számára szervezett fórum. Ott a 43 egyesület nevében megjelent 54 fő egyetlen módosítási javaslatot nyújtott be a halradar használatának időszakos tilalmával kapcsolatban, amelynek Társaságunk eleget tett. Az áprilisi tilalmat illetően nem érkezett észrevétel, a horgászrenddel szemben a megjelentek nem emeltek más kifogást.

Hasonló következtetésekre vezet az idei FeHoVán, valamint HIT csarnokban végzett közvélemény kutatásunk is. A kérdőívben- több más téma mellett – a következő kérdések is szerepeltek (a válaszok mellett a válaszadók arányát jelezzük):

Elégedett-e a balatoni horgászrenddel?

igen 66,95%
nem, mert nem elég szigorú 21,61%
nem, mert túl szigorú 4,66%
nem mert túl részletes 6,78%

A válaszok arányából jól láthatóan a horgászok döntő többsége elégedett a horgászrenddel, illetve az elégedetlensége abból ered, hogy nem elég szigorú. Ez azt is jelenti, hogy majd’ 90%-uk nem értene egyet az enyhítéssel!

Melyik állítással ért egyet?

Az áprilisi balatoni horgászati tilalmat – régi, klasszikus általános tilalmi idő (április 20 - május 20) gyakorlatának megfelelően – teljes körben vissza kell állítani 32,88%
csak a nyílt vízen kell érvényesíteni, a partról, illetve a parttól számított 100 méteren belül lehessen csónakból is horgászni 27,40%
a jelenlegi szabályozásnak megfelelően, csak partról lehessen horgászni 33,33%
semmilyen tavaszi tilalomra nincs szükség. 6,39%

Ezekből az adatokból látszik, hogy a horgászok véleménye megosztott a kérdésben, de a b) válaszlehetőséget kevesebb, mint 30% választotta, a legtöbb szavazat pedig a jelenleg fennálló gyakorlatra érkezett. Az adatokból az is következik, hogy a jelenlegi, vagy annál szigorúbb szabályozást a válaszadók 66,21% százaléka választotta, ez is arra utal, hogy az enyhítés biztosan nem célszerű.

Mindemellett azt is hangsúlyoznunk kell, hogy év közben nem áll módunkban a horgászrenden változtatni, mivel azt már rányomtattuk a fogási naplókra, amelyeket szétküldtünk a bizományosainknak. Az ilyen jellegű indítványok beterjesztésének megfelelő alkalmat szolgál az előzőekben említett fórum, amelyet az idei évben is tervezünk megrendezni.

A Balatonedericsi HE levelében kezdeményezi a fokozott halőri ellenőrzéseket a kérdéses időszakban, és ehhez felajánlja az egyesület segítségét. A felvetéssel teljesen egyetértünk, a kérdéses időszakban tavaly is fokozott halőri ellenőrzéseket tartottunk, és idén sem tervezzük másként. De sajnálatos tapasztalatunk, hogy az ilyen jellegű egyesületi felajánlások nem realizálódtak eddig. A már említett fórumon kértük például, hogy az egyesületek nevezzenek meg egy kapcsolattartó személyt, aki a halőreinket segítené, nem csak információkkal, hanem a közvetlen munkában is. Javaslatunkra a jelen lévők pozitívan reagáltak, mégis, a mai napig egyetlen egyesülettől sem kaptunk javaslatot a kapcsolattartó személyére.

Végül pedig az áprilisi horgászati lehetőségek korlátozását enyhítendő kezdeményezésekre azt is érdemes számba venni, hogy a 2012-es fogási naplók adataiból látszik, hogy a három nyári hónapot nem tekintve a május mögött a második helyen az április áll a horgásznapok számában. Pedig nagyon sokan panaszkodtak arra, hogy a csónakos tilalom miatt nem tudnak horgászni áprilisban. Mégis több horgásznap jut erre a hónapra, mint a tradicionálisan jó süllőző időnek számító szeptemberre vagy októberre.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV