Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2012. Március 14. 09:38, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Indul a balatoni horgászszezon harcsafogási tilalommal

Indul a balatoni horgászszezon harcsafogási tilalommal

idei horgászszezonban a Balatonnál részlegesen feloldják az áprilisi "stéges" tiltást, a pontyfogási tilalmat pedig a harcsafogási tilalom váltja fel április 1. és június 30. között

- tájékoztatta Füstös Gábor, a Balatoni Hallgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp) vezérigazgatója az MTI-t kedden.

A vezérigazgató elmondta: a horgászrend szerint áprilisban a parti bejáróval nem rendelkező vízi-állásokról tilos horgászni a Balatonon, amit részlegesen feloldottak az alacsony vízállás miatt. A módosított rendelkezés szerint azokról a stégekről, amelyek lábánál a vízmélység nem éri el az 1 méter lehet horgászni.
A halászati hatóság a BHNp kezdeményezésére az előző évekhez hasonlóan idén is feloldotta a pontyfogási tilalmat. Az elmúlt évben tapasztalt harcsa elhullás után, a Balaton maradék harcsaállományának védelme, és a halfaj sikeres ívása érdekében a hatóság ugyanakkor kezdeményezte, hogy április 1. és június 30. között teljes körű fogási tilalmat rendeljenek el erre a ragadozó halfajra.
A halgazdálkodási társaság szakmai alapon teljes mértékben egyetért a rendelkezéssel és támogatja azt - hangsúlyozta Füstös Gábor. A tilalom akkor lép életbe, ha környezetvédelmi szakhatóság is áldását adja rá - tette hozzá.
A Balaton halállományát jelentősen tizedelő orvhalászokat és orvhorgászokat megunó horgásztársadalom kezdeményezésének eleget téve a BHNp megteremtette annak lehetőségét, hogy bárki közvetlen bejelentést tehessen a jövőben, ha szabálytalanságot, visszaélést vagy hallopást észlel. A társaság halőrei a 06-30-350-3333-as telefonszámon fogadják a bejelentéseket, kizárólag sms formájában.
Megkezdte az állományszabályozó halászatot a BHNp a Balatonon. A vontatott hálós halászat egy hete, az állított hálós módszerrel történő halászat kedden indult. Az első állított hálós bevetésről 73 darab busával és egy amurral tértek vissza a hajók Siófokra, ahol a kikötőben fokozott ellenőrzés várta a halászokat halőrök és a cégvezetés részvételével. Az ellenőrök a hajók műszaki állapotától kezdve a halászzsákmány leadásáig mindent rendben találtak - a cégvezető beszámolója szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 08:09, csütörtök | Életmód

Felújított Kádár-kocka típusú házakról vár fotókat a Ludwig Múzeum

Fotópályázatot hirdet a Ludwig Múzeum és a LATEREX Építő Zrt. azok számára, akik kockaházat újítottak fel az elmúlt 10 évben. A pályázat kapcsolódik a múzeum Kis magyar kockológia

2024. Május 23. 08:08, csütörtök | Sport

Szinte minden a Veszprém mellett szól a döntő előtt

Szinte minden a Telekom Veszprém mellett szól a férfi kézilabda NB I pénteken kezdődő döntője előtt, amelyben a címvédő ellenfele ezúttal is a Szeged lesz.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 18:30, szerda | Sport

Bucsi a Red Bull Ringen győzelemmel zárt

A Red Bull Ringen folytatódott a 2024-es versenyszezon az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői, köztük Bucsi Attila és Berta Benjámin számára.