Városlista
2021. január 27, szerda - Angelika

Hírek

2020. November 08. 11:25, vasárnap | PR

Így írathatja át az autópálya-matricát

Így írathatja át az autópálya-matricát

Tudta, hogy az autópálya-matricát is át lehet íratni bizonyos esetekben? Melyek lehetnek ezek az események és hogyan kell elvégezni az átírással kapcsolatos ügyintézést? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Év közben több olyan váratlan esemény is történhet velünk vagy az autónkkal, amely miatt szükséges lehet az autópálya matrica átírása. Ilyes esemény lehet a matrica megvásárlásakor a rendszám véletlen elírása, a kategória-változtatási igény, vagy ha tévesen adtuk meg a felségjelet, és esetleg, ha valamiért cserélni kell az autó rendszámát és ezért a matricán is meg kell azt változtatni, vagy gépjármű tulajdonjog átruházása történik. Sokkal kellemetlenebb, fájóbb esetekben is szükség lehet átírásra, például, ha lopás vagy totálkár történik.

Ki az illetékes a matrica átírásban?

A matrica átírásával kapcsolatos ügyintézésben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., röviden NÚSZ Zrt. az illetékes, azaz az ügyfélszolgálatukon kérhetünk segítséget. A NÚSZ Zrt. telefonos ügyfélszolgálatának elérhetősége: +36 (36) 587-500, online pedig a www.nemzetiutdij.hu oldalra kattintva érhetők el.

2020. június 23-i tájékoztatásuk szerint az úthasználati jogosultság átírásával, a rendszámcserével, a téves díjkategóriával/kategória módosítással, a rendszám elírással és a téves felségjelzéssel, a kettős vásárlással, illetve a visszavásárlással, valamint a lopott, illetve totálkárt szenvedett gépjárművel kapcsolatos ügyintézés ismét csak személyesen, az ügyfélszolgálati irodáikban lehetséges.

A társaság 19 ügyfélszolgálatán lehet ügyet intézni, de fontos szabály, hogy az ügyfeleknek szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselniük és megfelelő távolságot kell tartaniuk, illetve használniuk kell a kihelyezett kézfertőtlenítőszereket. Ugyanakkor egyszerre csak meghatározott számú ügyfél tartózkodhat a helyiségben (ez ügyfélszolgálatonként eltérő lehet), ezért az ügyintézés ideje meghosszabbodhat, várakozásra lehet számítani.

Az ügyintézés előtt érdemes megnézni a weboldalukat vagy felhívni őket telefonon, hogy változtak-e a szabályok a személyes ügyintézéssel kapcsolatban.

A matrica átírás menete

Az átírás folyamata egyszerű, de több dokumentumra, igazolásra vagy okiratra is szükségünk lehet az esetünknek megfelelően. Az átírási díj összege 1 470 Ft.

• Rendszámcsere

A matrica vásárlása során előfordulhat, hogy véletlenül elírtuk a gépjármű rendszámát. Legfeljebb 3 karakter eltérésig lehetőségünk van módosítani a rendszámot, de az átíráshoz szükség lesz a gépjármű forgalmi engedélyére és a matrica megvásárlását igazoló szelvényre vagy nyugtázó értesítésre. És ki kell fizetni a szolgáltatási díjat, vagyis az átírás költségét.

• Járműkategória, felségjel módosítása

Ha rossz járműkategóriát választottunk ki a matrica vásárlásakor vagy módosítani szeretnénk azt, akkor a szolgáltatási díjat és a két matrica közötti különbözetet is ki kell fizetni az átíráskor.

Ha nem a megfelelő felségjelet állítottuk be, akkor az ügyfélszolgálaton a forgalmi engedély bemutatásával azt is módosíthatjuk. Ehhez is kell azonban a már megvásárolt matrica után kapott szelvény vagy nyugta, plusz a szolgáltatási/átírási díjjal is számolni kell.

• Lopás vagy totálkár

Ha lopás vagy totálkár történik, akkor a matrica átírásához szükség lesz a rendőrségtől vagy a biztosítótól az eseményről szóló igazolásra, amit be kell mutatni a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatán.

Ők a szolgáltatási díj megfizetése után kiállítják az új jogosultság megvásárlását igazoló szelvényt. Azaz ugyanarra a díjkategóriára és érvényességi időre szóló érvényes matricánk lesz, de egy másik autóra.

• Gépjármű tulajdonjog átruházása

Ha a gépjármű tulajdonjogát év közben átruházzuk, azaz hivatalosan eladjuk az autónkat, vagy a használatát lehetővé tévő jogviszony megszűnik, akkor lehetőségünk van másik gépjárműre érvényesíteni az autópálya matricát. A forgalmi rendszám változás átvezetéséhez kelleni fog a matrica vásárlásakor kapott ellenőrző szelvény vagy a nyugtázó értesítés, illetve a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatán be kell mutatni az új jármű forgalmi engedélyét azért, hogy ezzel igazoljuk, hogy az a jármű, amire szeretnénk átíratni az autópálya matricát, ugyanabba a járműkategóriába tartozik, mint az eladott autó.

Szintén be kell még mutatni a jármű eladását igazoló, a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala által hitelesített okiratot vagy a használatot lehetővé tévő más jogviszony megszűnését igazoló okiratot, illetve azt a bizonyító erejű magánokiratot, amely igazolja, hogy az úthasználatot lehetővé tévő jogviszony megszűnt.

Ha a két érintett gépjármű üzembentartója megegyezik, akkor az átírásból eredő forgalmi rendszám változás átvezetésének igazolásához az eredeti ellenőrző szelvényen túl elég a két érintett gépjármű forgalmi engedélyének bemutatása.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 26. 16:51, kedd | PR

Innovatív szoftvereket fejlesztett a Jánosik és Társai Kft.

Speciális, innovatív szoftvereket fejlesztett ki és vezetett be a Jánosik és Társai Kft. Ezek segítségével pontosan nyomon követhetik és ellenőrizhetik a megrendelők a cég által elvégzett munkákat.

2020. December 08. 16:07, kedd | PR

Irodaházak, cégünk modern cégérei

A klasszikus mondás szerint a könyvet nem a borítója alapján kell megítélni, hisz a tartalom számít.

2020. December 08. 16:00, kedd | PR

Ezt jó tudni a keresztféléves diplomázóknak a nyelvvizsgához

Ha keresztféléves diplomázó vagy, és még nincs meg a nyelvvizsgád, akkor hozunk néhány nagyon fontos információt az Euroexam vizsgáiról, ami megkönnyítheti a vizsgázásodat ebben a stresszes időszakban.

2020. November 25. 15:46, szerda | PR

Fertőtlenítő takarítás specialistája

Stabilizált ózonos vizet előállító berendezést, valamint egyéb elektromos fertőtlenítő eszközöket szereztek be -