Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2013. Február 01. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így csökkentse a terhesség alatti diabétesz kialakulásának kockázatát

Így csökkentse a terhesség alatti diabétesz kialakulásának kockázatát

A mioinozitol nevű étrend-kiegészítő segít megelőzni a gesztációs diabétesz vagy más néven a terhesség alatti cukorbetegség kialakulását - írja a Fox News. Az inozitolról korábban az derült ki, hogy policisztás ovárium szindróma esetén segít a fertilitás helyreállításában.

Ezúttal arra találtak meggyőző bizonyítékot, hogy a mioinozitol csökkenti a terhesség alatti cukorbetegség előfordulását.

Azoknál a nőknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, vagy családi kortörténetük miatt ki vannak téve a cukorbetegség kialakulásának különösen fontos a megelőzés. A nem diagnosztizált és kezeletlen gesztációs diabétesz miatt a nagyobb magzatok sérülékenyebbek, veszélybe kerül a kihordásuk, s megnő a koraszülés kockázata is.

A vizsgálatba a kutatók 220 terhes nőt vontak be, akiknek családi kortörténetében előfordult 2-es típusú cukorbetegség. A résztvevők felének naponta kétszer 2 gramm mioinotizol kiegészítőt adtak az egyébként is ajánlott folsav mellett. A másik csoport tagjai viszont csak ez utóbbit kapták a terhesség harmadik hónapjától kezdve a végéig.

Az első csoport tagjainak 6 százalékánál alakult ki terhesség alatti diabétesz, míg a csak folsavat kapottak esetében ez az arány 15 százalékos volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:01, szombat | Életmód

Európai vadmacskák születtek a Szegedi Vadasparkban

Három európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik - közölte az állatkert szombaton közösségi oldalán.

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.