Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2013. Február 01. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így csökkentse a terhesség alatti diabétesz kialakulásának kockázatát

Így csökkentse a terhesség alatti diabétesz kialakulásának kockázatát

A mioinozitol nevű étrend-kiegészítő segít megelőzni a gesztációs diabétesz vagy más néven a terhesség alatti cukorbetegség kialakulását - írja a Fox News. Az inozitolról korábban az derült ki, hogy policisztás ovárium szindróma esetén segít a fertilitás helyreállításában.

Ezúttal arra találtak meggyőző bizonyítékot, hogy a mioinozitol csökkenti a terhesség alatti cukorbetegség előfordulását.

Azoknál a nőknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, vagy családi kortörténetük miatt ki vannak téve a cukorbetegség kialakulásának különösen fontos a megelőzés. A nem diagnosztizált és kezeletlen gesztációs diabétesz miatt a nagyobb magzatok sérülékenyebbek, veszélybe kerül a kihordásuk, s megnő a koraszülés kockázata is.

A vizsgálatba a kutatók 220 terhes nőt vontak be, akiknek családi kortörténetében előfordult 2-es típusú cukorbetegség. A résztvevők felének naponta kétszer 2 gramm mioinotizol kiegészítőt adtak az egyébként is ajánlott folsav mellett. A másik csoport tagjai viszont csak ez utóbbit kapták a terhesség harmadik hónapjától kezdve a végéig.

Az első csoport tagjainak 6 százalékánál alakult ki terhesség alatti diabétesz, míg a csak folsavat kapottak esetében ez az arány 15 százalékos volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Életmód

A Magyar Posta saját halottjának tekinti a Szankon elhunyt kézbesítőt

A Magyar Posta saját halottjának tekinti a Szank településen elhunyt kézbesítőt, akit munkavégzés közben rovarcsípés ért, és a fellépő allergiás reakció következtében meghalt - közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 25. 07:38, csütörtök | Életmód

EU-jelentés: hétfőn is megdőlt a globális melegrekord

Megdőlt hétfőn az egy nappal korábban az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus által mért melegrekord: július 22-én 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón

2024. Július 24. 08:10, szerda | Életmód

Több mint nyolcvan éve a múlt vasárnap volt a legmelegebb nap a világon

Vasárnap, július 21-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a világon a feljegyzések kezdete, azaz 1940 óta; a globális átlagos felszíni hőmérséklet ezen a napon 17,09 Celsius-fok volt