Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Május 23. 20:17, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Idősebbeknek is tervez programokat a Balatoni Múzeum

Idősebbeknek is tervez programokat a Balatoni Múzeum

Nemcsak a fiatal korosztálynak, de az idősebbeknek is tervezi programcsomagok kialakítását a keszthelyi Balatoni Múzeum,

amely az elmúlt évek múzeumpedagógiai fejlesztéseiért és látogatóbarát megújításáért érdemelte ki Az év múzeuma 2011 címet.

A kitüntetés elnyerése kapcsán az intézmény szerdai sajtótájékoztatóján Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: bár most már nem a megyei önkormányzat a fenntartó, az eddig megvalósult fejlesztések a zalai közgyűlés támogatásával válhattak valóra. Többéves folyamat és számos pályázat révén, lépésről lépésre sikerült létrehozni új állandó kiállítást, beszerezni a múzeumpedagógiai eszközöket, illetve felújítani a múzeum épületét, s mindezekkel a Balaton meghatározó múzeumává tenni a keszthelyi intézményt.
Halász Gabriella, a Zala Megyei Intézményfenntartó Központ, vagyis a jelenlegi fenntartó vezetője úgy fogalmazott, hogy a ma nem könnyű körülmények között dolgozó múzeumok számára biztosítják, hogy európai uniós támogatású pályázatokkal fejlesztéseket tudjanak végrehajtani. Keszthelyen is olyan változásokat történtek, amelyek hozzájárulnak a látogatószám növeléséhez.
Kaján Imre, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője arról is beszélt, hogy az év múzeumáról döntő bíráló bizottság szerint kiemelkedő volt az idei pályázók között a keszthelyi múzeum anyaga. Úgy értékelte, hogy a sokféle forrást úgy tudták a fejlesztésekre fordítani, hogy azok egységet alkottak, s miközben az interaktivitás általában a legkisebbek igényeire épül, itt szélesebb korosztály számára tették elérhetővé ezzel a módszerrel kiállításaikat.
Az elmúlt évek pályázati fejlesztéseit sorolva Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója elmondta: első lépésként az Alfa Program segítségével nyertek 55 millió forintot új állandó kiállítás létrehozására. A 2008-ban indult és 2011-ben zárult programhoz a megyei önkormányzat 29 millió forintot biztosított.
Múzeumpedagógiai fejlesztésekre nyertek ezután 30 millió forintot, s ezzel párhuzamosan foglalkozáscsomagokat alakítottak ki a különböző korcsoportok fogadására. Ez utóbbi pályázat megvalósítási ideje tavaly decemberben ugyan lejárt, de foglalkozásokat azóta is változatlanul szerveznek, az óvodásoktól a középiskolásokig az intézmény falain kívül is kínálnak programokat.
A múzeumigazgató a legnagyobb projektként mutatta be a Balaton rajongók múzeuma címet kapott pályázati fejlesztést, amelynek 150 millió forintos költségvetéséhez a Zala megyei önkormányzat 22 milliót biztosított. Mindebből elkészült a múzeum épületének rekonstrukciója, teljes akadálymentesítése, rendbe tették a múzeumi kertet, játszóteret alakítottak ki, s utolsóként hamarosan elkészül a múzeumi kávéház és üzlet, valamint megtörténik a bútorzat cseréje.
Terveik kapcsán Havasi Bálint közölte: újabb pályázati forrást remélve szeretnének nyári táborokat szervezni, de az eddiginél nagyobb szerepet vállalnának a Balaton kutatásában is. Az sem titkolt céljuk, hogy egy-másfél éven belül az idősebb korosztálynak is kidolgozzanak foglalkoztatási csomagokat.
Az igazgató az MTI kérdésére elmondta még: a felújítást megelőzően évente 25-30 ezer látogatója volt a Balatoni Múzeumnak. Törekvésük az, hogy a látogatók számát 30 ezer fölé emeljék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése