Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2010. December 07. 18:42, kedd | Helyi
Forrás: indexbalaton.hu

Hungarikum Bormustra 90 borfajtával

Hungarikum Bormustra 90 borfajtával

A Balaton Színház adott otthont a szombati napon annak a bormustrának, melyről Ruzsics Ferenc polgármester így fogalmazott bevezetőjében: Remélem, gasztronómiai rendezvénysorozattá növi ki magát a keszthelyi bormustra. Örülünk, hogy váro

A nemrég elhunyt Bakonyi Károlyról (családja engedélyével) kapta nevét a város bora is, melynek címkéjére is felkerült a cserszegi fűszeres atyjának arcképe. A méltó eleganciával berendezett emeleti kiállító teremben hatvan szőlőfajtából kilencvenféle bort mutattak be a termelők. Jelenlétükben nyújtotta át Ruzsics Ferenc a díszcsomagolású bort Bakonyi Károly egy-egy családtagjának.

A Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karának dékánhelyettese, dr. Kocsis László hangsúlyozta: ilyen jellegű bormustra nincs több az országban, s az egyedi rendezvényt az teszi még egyedibbé, hogy olyan fajták is palackba kerültek, aminőket már csak egy-egy gazda termel. Ezek között olyan is van, ami régi, már-már elfelejtett fajta, de ott vannak az újak is, melyek helyet követelnek maguknak az egyre bővülő választékban. Hozzátette: maga Bakonyi Károly is nagyra értékelte a régi fajtákat, de az újak elterjedését is erősen szorgalmazta.

A megnyitót követően a szőlész-borász szakma legkiválóbb hazai képviselői (dr. Hajdu Edit, dr. ifj. Kozma Pál, dr. Májer János, dr. Kocsis László) tartottak előadást a legújabb kutatási eredményekről. A délután során fajtaismertető előadások váltották egymást, majd este kiváló hazai pincészetek boraival „fűszerezett” borvacsorát fogyaszthattak az érdeklődők.

A program része volt a Bakonyi Károly életútját reprezentáló kiállítás, egy pálinka-, sajt- és könyvbemutató, továbbá egy kóstoló a szarvasgombából, mely lassanként a keszthelyi egyetem kulináris jelképe lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára