Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Július 04. 22:01, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Hőség - Emelkedik az ózonkoncentráció, többszörösére nőtt a hideg italok fogyasztása - ÖSSZEFOGLALÓ

Hőség - Emelkedik az ózonkoncentráció, többszörösére nőtt a hideg italok fogyasztása - ÖSSZEFOGLALÓ

A hőség miatt megemelkedett a levegő ózonkoncetrációja, de a tájékoztatási határértéket még sehol nem lépte át.

Jelentősen emelkedett a ventillátorok és a hideg italok iránti kereslet a múlt szombat óta tartó rendkívüli melegben.

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek szerdán elmondta: az ország jelentős részén a jövő hét elejéig 37-38 Celsius-fok körül alakul legmagasabb hőmérséklet. Mérsékeltebb kánikulára elsősorban az ország nyugati területein lehet számítani, de ezeken a területeken is 31-32 fok várható.
Ezzel együtt többfelé várhatók záporok, zivatarok, de ezek következtében is inkább csak fülledt lesz a levegő - tette hozzá a meteorológus.
Tájékoztatása szerint szerdán nem dőlt meg sem az országos, sem a budapesti melegrekord, és erre az elkövetkezendő napokban sem kell számítani. Csütörtökön 32-37 fokos csúcsértékek várhatók, de az országban ezen a napon valaha mért legmagasabb hőmérséklet 41,7 fok.
A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a levegő ózonkoncentrációja a tartósan sok napsütés következtében az ország több területén meghaladta a köbméterenkénti 120 mikrogrammos egészségügyi határértéket, de a 180 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket sehol nem lépte túl.
Az érintett területek között szerepel Budapest, Sopron, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs környéke. Mivel a hétvégéig marad a meleg és a tűző napsütés, a szennyezettség tovább növekedhet, és az arra érzékenyeknél - légzőszervi és krónikus, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, gyermekeknél, időseknél - panaszokat okozhat. Az ózon irritálja a szemet, az orr- és toroknyálkahártyát, köhögést, fejfájást okozhat.
A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) tájékoztatása szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezérigazgatója, Klug Lajos az eddig szolgálaton kívüli, meghibásodott locsolóautók felújítását és forgalomba állítását rendelte el, így szerdától már 30 locsolóautó, kétszer 12 órában hűti folyamatosan a főváros fő- és tömegközlekedési útvonalait, a villamossíneket, a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket.
Többszörösére nőtt a hideg italok forgalma a hőség miatt a CBA és az Auchan áruházaiban, utóbbiban ventillátorokból négyszer annyit adtak el, mint tavaly ilyenkor.
Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy üzleteikben minden italféleség forgalma jelentősen nőtt. Ásványvízből fogy a legtöbb: egy szokásos nyári átlaghőmérsékletű naphoz képest négyszeres, négy és félszeres mennyiséget értékesítenek üzleteikben a mostani hőségben.
Gillemont Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy az utóbbi két hétben megugrott a kereslet a klímaberendezések, ventillátorok iránt, utóbbiból négyszer annyit adtak el, mint tavaly ilyenkor. Hozzáfűzte: klímaberendezésból egy-egy nap alatt adnak el annyit, mint tavaly egy hétvégén összesen.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közlése szerint a hőség miatt az idén is engedélyezik a könnyített ruházatot a minisztériumi munkatársaknak, a nők számára nem kötelező a harisnya, rövidebb is lehet a szoknya, a férfiak esetében pedig eltekintenek a nyakkendő és a zakó viselésétől.
A rendőrség közleményében arra figyelmeztetett, hogy a Balatonon is be kell tartani az alapvető szabályokat. A balatoni vízi rendészet járőreinek kedden a tó déli partjáról, Siófok és Balatonföldvár strandjairól elsodródott embereken kellett segíteniük, a Balatonszéplak-alsó előtti vízterületen pedig azért kellett két embert kimenteni a vízből, mert az erős szél miatt nem tudtak visszaúszni a partra.
Az elmúlt időszak aszályos időjárása nyomán, illetve a jelenlegi kánikula miatt kiszáradt Magyarország egyik leglátványosabb természeti képződménye, a szilvásváradi Fátyol-vízesés. Papp Gyula, a területet kezelő Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének vezetője az MTI-nek elmondta: már a tavaly őszi aszályos időszak óta csak csordogált a vízesés, a téli csapadékhiány csaknem teljesen elapasztotta a vízfolyást, az elmúlt időszakban pedig a nagy forróság hatására a talaj annyira kiszáradt, hogy elnyel minden csepp nedvességet, így nem marad víz a mederben.

Címkék: időjárás, kánikula

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban