Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Június 20. 21:20, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Hőség - A kórházakban egyelőre nincs szükség rendkívüli intézkedésekre

Hőség - A kórházakban egyelőre nincs szükség rendkívüli intézkedésekre

A kórházakban a nagy hőség miatt egyelőre nincs szükség rendkívüli intézkedésekre, de ilyenkor orvosilag indokolt lehet egyes műtétek elhalasztása - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerdán az MTI-nek.

Kifejtette: az országos tiszti főorvos által elrendelt hőségriadó egyrészt a betegellátásban, másrészt a dolgozók megfelelő munkakörülményeinek biztosításában jelent kötelezettségeket. A kórházakban gondoskodni kell az ideális hőmérsékletről, illetve arról, hogy elegendő folyadékot kapjanak a betegek és a dolgozók.
Mindezek mellett az intézmények felkészülnek arra, ha a nagy meleg miatt több embert szállítanának a kórházakba. Rácz Jenő szerint a több napos hőség miatt megnövekedett betegforgalom nem okozhat intézményi szinten ellátási nehézségeket.
Mint mondta: a betegek ellátásában nincs szükség korlátozásokra, de egyes beavatkozások elhalasztása indokolt lehet, ha a beteg állapota szempontjából kockázatosabb lenne a műtét elvégzése, mint annak elhalasztása.
A Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az MTI megkeresésére azt közölte: a rendkívüli időjárási helyzetben szükséges teendőkkel az intézmények vezetői tisztában vannak, a főigazgatók saját hatáskörben intézkednek. A GYEMSZI "webalapú ügykör-rendszerén belül bármely okból előálló rendkívüli helyzet bejelentésére külön fejezet áll az intézmények rendelkezésére, a gyors jelzés és intézkedés érdekében erre külön figyelmet fordítanak" - hangsúlyozták.
A felügyelt intézményektől eddig nem érkezett jelzés hőség okozta fennakadásról, így központi iránymutatásra nincs szükség - tette hozzá a GYEMSZI.
Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokúra, hőségriadóra fokozta és péntek éjfélig meghosszabbította korábban kiadott riasztását.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: kedden már érezhető esetszám-emelkedésről számoltak be a mentők, a nagy melegben az átlagosnál 10-15 százalékkal több rosszulléthez riasztották őket. A mentőszolgálat munkatársai - a korábbi tapasztalatok alapján - attól tartanak, hogy a kánikula tartóssá válásával még több, esetleg még súlyosabb problémákat okoz a hőség - jegyezte meg.
A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a nagy melegben ügyelni kell a szervezet hőháztartására, pótolni kell a folyadékot és a sót.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre is az ország legnagyobb részére a legmagasabb fokozatú, piros, a többi megyére - Vas, Zala, Somogy és Nógrád - narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett csütörtökön is nagyon erős UV-B sugárzás várható, átlagértéke meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket, ami azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni.
Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta: csütörtökön az ország nagy részén még melegebb lesz, a maximumok 34-37 Celsius-fok között alakulnak, szombatra viszont megszűnik a kánikula.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban