Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Augusztus 03. 21:10, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Hőség - A balatoni vízirendészet a hőségriadó idején is a szabályok betartását kéri

Hőség - A balatoni vízirendészet a hőségriadó idején is a szabályok betartását kéri

A szabályok betartását kéri a fürdőzőktől a hőségriasztás idején is a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Horváth László kapitányságvezető az MTI-nek pénteken elmondta, az idei nyáron már végzetes vízi balesetekhez is vezetett két leggyakrabban elkövetett hiba. Az egyik, hogy a melegben elbágyadnak, elalszanak a vízi járműveiken az emberek, rosszul lesznek, vagy elsodródnak a mélyvíz felé. Ez utóbbi esetben alapszabály, ha valaki túl mélyre sodródik, ne engedje el a vízi eszközét, hanem abba kapaszkodva várja meg a mentést.
A kapitányságvezető szerint a másik gyakran elkövetett szabálytalanság a vízibiciklik túlterhelése népes csapatokkal, ahonnan az utasok vízbe ugrálnak, és nincsenek tekintettel arra, hogy nem mindegyiküknek megfelelő a vízbiztonsága, miközben olykor észrevétlenül a mélyvízbe érnek.
Hozzátette: a rendkívüli meleg fokozottan megterheli a szervezetet, és egy-egy rosszullét a vízben akár végzetes is lehet, ezért azt javasolják, a hőségriadó idején a strandolók különösen kerüljék az egyedül történő fürdőzést, és fokozottan figyeljenek embertársaikra.
Horváth László közölte: a magas átlaghőmérséklet és magas UV-sugárzás miatt 11-15 óra között mindenki tartózkodjon árnyékos helyen, fogyasszon sok folyadékot. Felhevült testtel ne ugorjanak hirtelen a vízbe, hanem előtte locsolják, hűtsék le magukat. Fürdés vagy vízi jármű használata előtt alkoholt, illetve más kábítóan ható szert ne fogyasszanak! Közvetlenül étkezés után ne menjenek vízbe! - figyelmeztetett a kapitány.
Azt kérte, a gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek, és a hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermekek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödjenek a szabad vízekben.
Kitért arra, hogy záporok, viharok a hőségriadó idején is előfordulhatnak, ezért figyelje mindenki a viharjelző berendezéseket, és tartsa be a jelzéseihez kapcsolódó szabályokat: I. fokú viharjelzés esetén (percenként negyvenötször felvillanó sárga színű fényjelzés) a parttól 500 méternél nagyobb távolságban tilos fürdeni, a II. fokú viharjelzés esetén (percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés) pedig tilos a fürdés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt