Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 21. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan hatnak a mobiltelefonok a fejlődő agyra?

Hogyan hatnak a mobiltelefonok a fejlődő agyra?

Egy átfogó tanulmány keretében brit kutatók azt fogják vizsgálni, hogy a mobileszközök vagy más vezeték nélküli elektronikus szerkezetek használata befolyásolja-e a tinédzserek agyának fejlődését - adta hírül a Reuters.

A vizsgálat középpontjában a kognitív funkciók, a memória és a figyelem áll, amelyek még tinédzserkorban is fejlődnek, pont akkor, amikor a gyerekek elkezdenek mobiltelefonokat használni. Bár eddig nem találtak rá meggyőző bizonyítékot, hogy a mobilokban található rádióhullámok károsítanák az egészséget, de a mai napig a legtöbb tudományos kutatás fókuszában a felnőtteknél kialakuló agyi daganatokra való negatív hatást vizsgálták, a fiatalabbakat nem.

Éppen ezért a szakemberek bizonytalanok abban, hogy vajon a gyerekek fejlődő agya nagyobb veszélynek van-e kitéve a mobilok alkalmazása során, részben azért mert idegrendszerük még fejlődésben van, részben mert nagyobb kumulatív sugárzásnak vannak kitéve.

A tanulmány keretében 2500, 11-12 éves gyereket fognak toborozni, akiknek két éven keresztül megfigyelik agyi fejlődését és emellett adatokat gyűjtenek arról, milyen gyakran és mennyi ideig használnak mobiltelefont vagy más vezeték nélküli elektromos szerkezetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár