Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 08. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hétmilliárd euró ment el hiába

Hétmilliárd euró ment el hiába

Közel 7 milliárd eurót vesztegetett el az Európai Unió a tavalyi költségvetésből - ezt állapította meg az EU Számvevőszéke. A legtöbb nem a megfelelő célra elköltött pénz a vidékfejlesztésben és környezetvédelemben 'folyt el'.

A tavalyi költségvetés átvilágítása kimutatta, hogy az egy évvel korábbihoz képest is több költségvetési - tehát adófizetői - pénzt költöttek el 'hibásan' az Európai Unióban.

Sorozatban 19. éve fordul elő, hogy rendellenességeket találnak az Európai Unió költségvetésében - mondta Vitor Caldeira az Európai Számvevőszék elnöke. Az Európai Parlamentben felszólalva elmondta, hogy a hibaarány a 2011-es 3.9 százalékról 4.8 százalékra emelkedett, továbbá, hogy három éve folyamatosan növekszik a hibák aránya. Mindez azt jelenti, hogy a 138 milliárd eurós büdzséből közel 7 milliárdot hibásan utaltak ki. A legtöbb pénzügyi hiba a vidékfejlesztési, környezetvédelmi és halászati kiadások terén fordul el, ezeket követi a regionális és energiapolitika és a közlekedés - mondta. Az auditorok szerint a hibák több, mint felét a nemzeti hatóságok kiszűrhették volna.'Nem mindig a szereplők a hibásak, néha rossz forgatókönyvet kapnak' - tette hozzá.

A brit euroszkeptikus lapok - például a Daily Telegraph és a Daily Mail azonnal ráharaptak a témára és azt az EU-pazarlás újabb példájaként hozták fel. A számvevőszék szóvivője viszont arról beszélt: jóváhagyták a költségvetést, mert 'anyagi értelemben a számlák fair módon tükrözik az EU bevételeit és kiadásait' és az nem tartalmaz 'komoly hibákat'.

Az Európai Számvevőszék példaként hozta fel a rosszul elköltött pénzekre azokat a programokat, amikor elmulasztották a közbeszerzési pályáztatást, például, amikor úgy kap egy cég autópálya építésére megrendelést, hogy nem adnak lehetőséget arra, hogy mások olcsóbb költségvetés mellett valósítsák meg a projektet vagy amikor egy gazda legelőnek jelenti be erdejét és így nagyobb támogatást kap.

Marta Andreasen brit konzervatív európai parlamenti képviselő, az EU egyik volt főkönyvelője viszont azt mondta: a Számvevőszéknek a 'csalás és visszaélés' szavakat kellene használnia a költségvetés leírásakor.'Amikor nem követik a közbeszerzési szabályokat és nem szerzik vissza a pénzt a jogtalan kifizetések után, akkor azt az én országomban csalásnak hívják' - mondta.

Az EU Számvevőszék azzal próbált válaszolni a bírálóknak, hogy közölte: 2014-ben új módszerekkel próbálják majd elkerülni a költségvetési hibákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).