Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Július 12. 19:26, péntek | Belföld
Forrás: mti

Hétfőtől ítélkezési szünet lesz a bíróságokon

Hétfőtől ítélkezési szünet lesz a bíróságokon

Július 15-én, a Bíróságok Napján megkezdődik a bíróságokon a törvénykezési szünet, amely augusztus 20-ig tart - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) pénteken a honlapján.

Mint írták, a törvénykezési szünet tartama alatt a bíróságok - fő szabály szerint - nem tartanak tárgyalásokat.

A polgári eljárásokban – bizonyos kivételektől eltekintve – nem számít bele a határidőkbe a törvénykezési szünet időszaka. A határidők számításának általános szabályai irányadók azonban az ítélkezési szünet alatt is a soron kívüli eljárás, előzetes bizonyítás esetén, egyes végrehajtási perekben és nemperes eljárásokban – írták.

Hozzátették: büntetőügyekben a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti, a büntetőbírák ez idő alatt is eljárnak az előállításos ügyekben és döntenek a kényszerintézkedésekről.

Az egyes bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak, az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba – közölte az Országos Bírósági Hivatal.

Az Alkotmánybíróság honlapján olvasható tájékoztatás szerint a július 22-től augusztus 30-ig tartó ítélkezési szünet a testület ügyrendjében meghatározott határidőkbe nem számít bele, az ítélkezési szünet ugyanakkor nem érinti alkotmánybírósági törvényben megállapított határidőket, így többek között az alkotmányjogi panasz benyújtására vonatkozót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.