Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 04. 08:31, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hazánkban népszerű az őssejtlevétel

Hazánkban népszerű az őssejtlevétel

A 4D ultrahang használata alig fél évtized alatt általánossá vált, ma már gyakorlatilag minden terhes kismama használja a szolgáltatást legalább egyszer gyermeke születése előtt. Az őssejtlevételek száma az elmúlt években szintén dinamikusan nőtt, a születésszám csökkenése ellenére. Így ma már a szülések mintegy 9 százalékánál történik őssejtlevétel, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő arány.

Magyarország legnagyobb őssejtbankja, felvásárolta a 4D ultrahangszolgáltatásban piacvezető hálózatot - közölte a vevő a hvg.hu-val. A vételárat nem tették közzé. A öt éve indult cég ma már több helyen kórházi háttérrel kínál 4D ultrahangot a kismamáknak, melyet a kismama és a születendő gyermek közötti kapcsolat erősítésén túl egyre gyakrabban alkalmaznak diagnosztikai célokra is.

Ennek köszönhető, hogy a 4D ultrahang használata alig fél évtized alatt általánossá vált, ma már gyakorlatilag minden terhes kismama használja a szolgáltatást legalább egyszer gyermeke születése előtt.

Az őssejtlevételek száma az elmúlt években szintén dinamikusan nőtt, a születésszám csökkenése ellenére. Így ma már a szülések mintegy 9 százalékánál történik őssejtlevétel, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő arány.

„A múlt évi kb. 8500 után idén több mint 9000 őssejtlevétel történhet hazánkban” – idézi az intézet közleménye Balogh Istvánt, az intézet vezérigazgatóját. „A intézetnél már az első félévben is rekordot döntött az őssejttárolási szerződések száma.”

Az őssejtlevételek növekvő népszerűségének magyarázata, hogy a születéskor gyakorlatilag kockázat- és fájdalommentesen levehető köldökzsinórvér eredetű őssejtek ma már bizonyítottan egyre több betegség gyógyításában játszanak szerepet a klinikai gyakorlat szerint.

A köldökzsinór vér eredetű őssejtek felhasználási aránya világszerte egyre növekszik, fejlettebb országokban ma már ez az arány eléri a 20-30 százalékot is. Ezek az őssejtek igazoltan felhasználhatóak nemcsak daganatos és vérképzőszervi betegségek gyógyítására, de bizonyos szövetek és szervek regenerálására is - tette hozzá az intézet.

Magyarországon az első, privát őssejtbankban tárolt őssejt sikeres beültetését 2010-ben tárolt mintával végezték, melyet azóta további, szintén sikeres beültetés követett 2011-ben. Mindkét esetben súlyos, leukémiás kisgyermek életét mentette meg a beültetett őssejt.

Címkék: őssejt, őssejtbank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.