Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Szeptember 18. 21:33, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Harmadával nőtt a külön adózó jövedelmek összege Zalában

Harmadával nőtt a külön adózó jövedelmek összege Zalában

Harmadával, közel 10,9 milliárd forintra emelkedett Zala megyében a külön adózó jövedelmek összege, ezen belül is megkétszereződött a legnagyobb arányt képviselő, osztalékból származó bevétel

- közölte keddizalaegerszegi sajtótájékoztatóján a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV).

Szemesné Bognár Ágota, a NAVZalamegyei adóügyi igazgató-helyettese elmondta: a külön adózó jövedelmekből - nagyrészt osztalékból - egy 54 éves férfi érte el a legmagasabb, 271,9 millió forintos jövedelmet tavaly a megyében. Magánszemélyként egyben ő volt a legnagyobb adófizető a megyében, 44,4 millió forint befizetésével.
Az összevont jövedelmek körében egy 62 éveszalai férfi volt a rekorder, 107,5 millió forint tavalyi jövedelemmel, amelyet nagyobb részt bérből szerzett.
Kifejtette, hogy kismértékű csökkenéssel, de a múlt évben kevesebb magánszemély, 133 ezer ember nyújtott be adóbevallást Zalában. Összesen 202,3 milliárd forint jövedelemről adtak számot, ami 3,5 százalékos keresetnövekedést mutat, ez az ugrás azonban még így is egy százalékponttal elmarad az országos átlagtól.
A megyében 135 ezer forint volt 2011-ben a havi átlagbér, ezzelZalaa korábbi 13-ról a 11. helyre lépett előre a megyék rangsorában, de jócskán elmarad a 155,8 ezer forintos országos átlagtól.
Az igazgató-helyettes beszámolt arról is, hogy a külön adózó jövedelmek terén a harmadával bővült bevallott összeg után a magyarországi átlagnál nagyobb mértékű, 19,1 százalékos adóterhet kellett viselnie a bevallóknak.
Kis mértékben, 13 ezerre bővült az egyéni vállalkozók számaZalamegyében, de még mindig kevesebben vannak, mint a válság előtt, 2008 végén. Közülük 57,2 százalék volt nyereséges, a teljes bevallott bevételük 9,3 százalékkal 74,2 milliárdra nőtt. Az első helyen, 4,3 milliárd forintos bevétellel egy gépjármű kiskereskedő áll, az ő jövedelme az egész nyugat-dunántúli régióban is kiemelkedő, a három megyére vonatkozóan is második helyen áll ezzel az összeggel.
Szemesné Bognár Ágota beszámolt arról, hogy az egyszerűsített adófizetést (eva) választók száma Zalában több mint 10 százalékkal visszaesett. Átlagos, 5,5 millió forintos éves bevételük 2 százalékkal nőtt, és főként gazdasági, mérnöki és jogi tevékenységet folytatók körében volt jellemző ez az adózási forma.
A NAV vezetője végül kitért arra is, hogy a személyi jövedelemadóból származó egy százalékos felajánlásokról mintegy 100 ezren nyilatkozhattak Zalában, de csupán 60 ezren éltek az adományozásnak ezzel a lehetőségével.

Címkék: adóhivatal, NAV, Zala

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során