Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 10. 07:11, csütörtök | Külföld
Forrás: mno / MTI

Hangos örömmel ölt Breivik

Hangos örömmel ölt Breivik

Szörnyű részletek lefestésével folytatódtak a norvég Utoya szigetén tavaly nyáron elkövetett tömeggyilkosság túlélőinek tanúvallomásai szerdán a norvég fővárosban.

„Biztos vagyok abban, hogy hallottam, amint ujjongásban tört ki minden egyes találat után” – mondta a 24 esztendős Tonje Brenna, az AUF szociáldemokrata ifjúsági szervezet főtitkára. A szélsőjobboldali Anders Behring Breivik tavaly július 22-én a szigeten 69, zömmel tizenévest gyilkolt meg, miután előzőleg Stockholmban egy másik pokolgépes merényletet is elkövetett, amely nyolc ember életét oltotta ki.

Brenna másokkal, köztük súlyosan sérültekkel együtt egy sziklahasadékban bújt meg, és a másfél órás vérengzés nagy részében holtnak tetette magát.

Breiviknek a tárgyalóterem hátsó padjaiban kellett helyet foglalnia, miközben zajlott a tanúk meghallgatása. Amikor „ujjongásáról” volt szó, tagadólag rázta a fejét.

A per 15. napján a bíróság sorra vette az áldozatok boncolási jegyzőkönyvét. A legfiatalabb, az éppen 14. évét betöltő Sharidyn Svebakk-Bohn volt, akit a gyilkos kétszer hátba lőtt.

Brennát elsőként hallgatták meg a túlélők közül. Elmondta, hogy szeme láttára ért találat két fiatalt, akik az útra zuhantak. Ezután hatalmas pánik tört ki, mindenki menekülni próbált. „Egész idő alatt a kilátástalanság érzése uralkodott” – idézték norvég médiumok a tanú szavait.

Egy helyi lakos arról számolt be, miként próbált – halálfélelemben – csónakjával kihalászni fiatalokat, akik úszva kíséreltek menekülni a szigetről.

A bíró a védelem kérésére néhány tanút kizárt a tárgyalásról, mert attól tart, hogy meghallgatásuk befolyásolhatja a bíróságot annak a megállapításában, hogy beszámítható-e Breivik. Büntetőjogi felelősségre vonhatósága a június végéig tartó tárgyalás kulcskérdése.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.