Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Június 14. 09:23, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Halmosi Zsolt: Zala megye rendőreinek teljesítménye az élbolyba tartozik

Halmosi Zsolt: Zala megye rendőreinek teljesítménye az élbolyba tartozik

Zala megye rendőreinek teljesítménye országosan is a legjobbak közé tartozik.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetése elégedett a megyében dolgozó rendőrök munkájával - közölte az országos rendőrfőkapitány helyettese csütörtökön Zalaegerszegen, a megyegyűlésen.

Halmosi Zsolt a megyei közgyűlés előtt tárgyalt zalai rendőrségi beszámoló kapcsán azt is elmondta, mindez nem azt jelenti, hogy elégedettek lehetnek a közbiztonsággal, hiszen ezen a területen mindig van mit javítani. Példaként említette, hogy az országos tízszázalékos átlaggal szemben Zalában a közúti balesetek 16 százalékát ittas vezetők követik el.
Beszélt arról is, hogy a magyar rendőrség állományában soha nem tapasztalt mértékű a létszám feltöltöttsége. A július 1-jén várható adatok szerint mindössze 140 rendőri állás lesz betöltetlen az országban. Hasonlóan jó eredmény, hogy a 3400 körzeti megbízotti poszton a múlt év végén csupán 13 rendőr hiányzott.
Felidézte, hogy 1990-ben még 2400 ember halt meg Magyarországon közúti balesetekben, míg tavaly 605. Az Európai Unió elvárása szerint 2050-re el kellene érni, hogy egyetlen ember se haljon meg az utakon - jelezte Halmosi Zsolt.
A zalai megyegyűlés előtt Szukics Ferenc, a megyei rendőrfőkapitány helyettese elmondta: az ismertté vált bűncselekmények száma az előző évhez képest 2012-ben mintegy 12 százalékkal, 9836-ra csökkent Zalában, 100 ezer lakosra így 3449 bűncselekmények jutott. Továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények száma volt jelentősebb, az esetek 52,5 százaléka.
A szubjektív biztonságérzetet befolyásoló bűncselekmények közül ötödével nőtt a házasság, család, ifjúság és nemi erkölcs elleni jogsértések száma, miközben tizedével kevesebb volt a személy elleni jogsértések száma. Több mint 22 százalékkal mérséklődött a közlekedési bűncselekmények, csaknem nyolc százalékkal pedig a közrend elleni bűncselekmények száma, a gazdasági bűncselekmények terén csaknem 15 százalékos csökkenés tapasztalható Zalában.
A legsúlyosabb esetekről szólva a főkapitány helyettese azt mondta, a megyében tavaly két emberölés és egy emberölési kísérlet történt. Mindegyik esetben elfogták az elkövetőket. Kismértékben csökkent a testi sértések száma, ugyanakkor 16 százaléknál nagyobb mértékben nőtt a kábítószerrel való visszaélések száma, és három százalékkal több garázda esetre derült fény.
A Zalában elkövetett vagyon elleni bűncselekményekkel tavaly 1,9 milliárd forint kárt okoztak, negyedével kevesebbet a korábbi esztendő adatánál. Az eljárások során 294 millió forint térült meg, ami a fele a 2011-es adatnak, de országosan így is a harmadik legjobb eredmény.
A zalai rendőrök nyomozásának 43,2 százaléka volt eredményes, ez csaknem öt százalékkal csökkent 2011-hez képest. A két megyei jogú városban, Zalaegerszegen és Nagykanizsán a múlt év második felétől erősítették a közterületi jelenlétet, és talán ennek is köszönhető, hogy Zalában kiemelt, súlyos, a köznyugalmat megzavaró bűncselekmény nem történt - mondta Szukics Ferenc.
Tavaly 522 közlekedési baleset járt személyi sérüléssel, szinte ugyanannyi, mint 2011-ben. A halálos közúti balesetek száma 18-ra csökkent, a súlyos eseteké 187-re. Egyedül a könnyű sérüléssel járó esetek száma mutat kismértékű növekedést - mondta a zalai rendőrfőkapitány helyettese.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe