Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Május 15. 08:50, szerda | Helyi
Forrás: balatonihal.hu

Halászati őreink jelentik

Halászati őreink jelentik

Az elmúlt hétről elmondhatjuk, kezdett beállni a tavaszi – vagy inkább kora nyári – fogás.

A nagy ponty-dömping úgy tűnik elmúlt, de ez nem jelenti azt, hogy nem fognak halat a horgászok, talán a halfogó eldorádónak volt vége. De az idénynek megfelelő mértékben pontyok, keszegek, kárászok szépen foghatóak voltak – összesítette a halőri jelentéseket Havranek Mihály, vagyonvédelmi és halőri vezető.

Sajnos mostanra a Zala a Kis-Balatonról érkező, erősen sötét színű, alacsony oxigén tartalmú víze szinte elűzte a halakat a pár héttel korábban halaktól hemzsegő helyekről. A Kis-Balaton kiöntéseiről visszatérő lápvíz a hal-eldorádó helyett mondhatni halsivatagot teremtett. A múlt héten területes halászati őrünk hívott telefonon, hogy a Zala híd alatt több száz csuka pihent egy-két nyugodtabb öblösödésben. A Zalához érve még láthattam, hogy az oxigénben dúsabb vízben erőre kapó csukák tovább menekültek a Balaton felé, utánuk pár órával még kárászok és pontyok is érkeztek. A következő napokban halat már csak elvétve lehetett látni, ezzel együtt a horgászok is eltűntek a folyóról. A napokban a Kis-Balaton és a Zala közötti 21T zsilip mellett megnyitották a hallépcsőt, de az átfolyó víz minősége miatt nincs rajta „halforgalom”.

A Zaláról kiszorult horgászok áttették helyüket a Nyugati övcsatornára, amely Balatonújlak térségében kényelmes horgászati lehetőséget nyújt. Igaz a hétvégén egy horgászverseny is volt ezen a szakaszon, de a verseny befejeztével délután – estefelé még mindig tele volt a terület horgászokkal, akik pontyot, keszegeket és angolnát fogtak. A Keleti-Bozót csatornán továbbra is sokan horgásznak, a hónapok óta tartó elég nagy forgalom ellenére, még mindig kielégítő zsákmányt ad a csatorna.

Halászati őreink azonban nem csak a haljárást figyelik, - a horgászokat is. Sajnos az elmúlt hét e szempontból sem volt eseménytelen, tizenhat horgásszal szemben kellett intézkedniük. A jellemző az engedély nélküli horgászat volt, - ilyen eset előfordult Balatonalmádiban a hajóállomástól kezdve zárt kikötőig, több helyütt. Három, sőt négy bottal horgászni akarókat is tetten értek halászati őreink, - az intézkedés ez esetekben sem maradt el. De a Keleti-Bozót csatornán (Fonyódi árok) dobóhálós halászokkal is találkoztak halőreink, a következmények természetesen itt sem maradtak el.

ij

Címkék: balaton, halászat, tavasz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára