Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 04. 08:20, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Halált hozott az ítéletidő

Halált hozott az ítéletidő

Özönvízszerű esőzésekkel járó hatalmas viharok pusztítottak kedden Nagy-Britannia jelentős részén.

Az ítéletidőben egy ember meghalt, többen megsérültek, számos országrészben komoly károk keletkeztek és súlyos fennakadások voltak a közlekedésben.

Az Atlanti-óceán felől érkező viharzóna délnyugatról északkelet felé haladva vonult át az ország felett. A legnagyobb erejű, 160 kilométer/órás sebességet meghaladó széllökéseket Skóciában és Észak-Angliában mérték, de 80-100 kilométer/órás szélvihar volt Londonban és a déli országrész más térségeiben is. Mindezt nagy mennyiségű csapadék kísérte, amely helyenként áradásokat is okozott.

A délkelet-angliai Kent megyében egy 50 éves férfi meghalt, amikor furgonjára rádőlt egy fa. A dél-angliai Surrey megyében ugyancsak fát döntött a szél egy autóbuszra, amelynek vezetője súlyosan megsérült.

Az orkánerejű szél országszerte kamionok sokaságát borította fel. Számos közúti hidat le kellett zárni, és a vihar miatt több órára le kellett állítani a hajóközlekedést a világ legforgalmasabb kompkikötőjében, a délkelet-angliai Doverben.

Skóciában 70 ezer, Észak-Írországban tízezer, Angliában 8500 háztartás maradt áram nélkül, miután a szélvihar fákat döntött a távvezetékekre. Walesben több települést is ki kellett üríteni, mert a szél által leszaggatott magasfeszültségű vezetékek az utcákra zuhantak.

A viharban sok brit repülőtér forgalma akadozott, és számos helyen – főleg az áradásveszélyes tengerparti szakaszokon – leállították a vasúti közlekedést is.

Néhány héten belül ez a második hatalmas vihar Nagy-Britanniában. December 8-án ugyancsak az Atlanti-óceánról érkezett egy alacsony nyomású viharzóna, amely Skócia középső térségei felett vonult át, helyenként heves havazás kíséretében.

Az akkori legerősebb, hurrikánszerű széllökéseket az északkelet-skóciai Aberdeentől nem messze elterülő Cairngorms hegyvidéki nemzeti parkban mérték, 264 kilométer/órás legnagyobb észlelt szélsebességgel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése